Waterschap Noorderzijlvest



Zeven partijen voor verkiezingen waterschap Noorderzijlvest

Waterschap Noorderzijlvest gaat de verkiezingen in met zeven groeperingen. Het gaat om Betaalbaar Water, VVD, Water Natuurlijk, ChristenUnie, Partij van de Arbeid (P.v.d.A.), Christen Democratisch Appèl (CDA) en Werk aan Water. De geregistreerde groeperingen gaan zich nu richten op het samenstellen en indienen van de kandidatenlijsten.

Vier van de zeven groeperingen zijn politieke partijen. Daarnaast hebben twee regionale groeperingen en een landelijke organisatie zich voor de komende verkiezingen laten registreren. De kandidaten zijn op dit moment nog niet bekend. De indiening van de lijsten met kandidaten vindt uiterlijk 16 september plaats. De verkiezingen voor het nieuwe Algemeen Bestuur zijn van 13 t/m 25 november. Er zijn 16 zetels voor de categorie ingezetenen te verdelen onder de kandidaten.

Kieskompas
Om de kiezer inzicht te geven in de standpunten en belangen van de deelnemende belangengroeperingen, wordt momenteel een Kieskompas ontwikkeld. Met dit Kieskompas kan de kiezer eenvoudig zijn positie ten opzichte van de verschillende partijen bepalen.

Geborgde zetels
Naast de 16 zetels waar verkiezingen voor uitgeschreven worden, kent het bestuur van waterschap Noorderzijlvest zeven zogenaamde geborgde zetels. Deze zetels, verdeeld over de categorieën agrarisch, bedrijven, en bos- en natuurterreinbeheerders, zijn voorgedragen door respectievelijk de LTO, de Kamer van Koophandel en het Bosschap.

Nieuw Algemeen Bestuur
Het nieuwe bestuur van waterschap Noorderzijlvest bestaat totaal uit 23 zetels en wordt 8 januari 2009 geïnstalleerd. De bestuursperiode loopt tot en met 2012. Eind 2012 zijn opnieuw verkiezingen.