KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

19-8-2008

Bouman eindigt Olympisch Toernooi als 15de

De wind bleef niet lang genoeg staan voor Casper Bouman om door te dringen tot de medal race. Er kwam een einde aan de opmerkelijke inhaalslag van de Hagenaar. In extreem weinig wind werd de windsurfer 21ste in zijn voorlopig laatste Olympische race en eindigde daarmee op een vijftiende plaats van 35 deelnemers. Op 20 augustus varen de beste tien van het klassement de medal in de RS:X klasse. De wereldkampioen van 2006 kan niet meer dan toekijken.

Bouman zei: Het zal een ware strijd worden voor de medailles. Want het verschil tussen de nummer een en drie is maar 1 punt. Ik gun het alle drie de surfers. Want zij staan er vaak op de momenten als het moet gebeuren.

Bouman wist twee manches op zijn naam te schrijven maar kwam tekort in het lichte weer van Qingdao. Hoe kijkt hij terug?

De Spelen zitten erop en ik ben op dit moment echt helemaal gesloopt! Het evenement duurde erg lang, maar het was wel een super gave ervaring..!! Er komt toch behoorlijk wat bij kijken en het is een hele belevenis om zo met alle sporters een maand lang te strijden op het hoogste niveau.

Tevreden? Uiteindelijk ben ik gestrand op de 15de plek. Er had meer ingezeten maar dan hadden de omstandigheden meer in mijn voordeel moeten zijn. Terugkijkend ben ik wel tevreden over hoe het hier verlopen is. Met minder wind heb ik goede momenten gehad maar niet altijd even slim gevaren. De starts waren niet goed genoeg en hierdoor wordt het tactisch lastig om je plan uit te voeren.

Moment of glory
Maar ik ben wel blij dat ik hier mijn moment of glory heb gehad, door te laten zien wie de baas is in planerende omstandigheden! Het zou mooi zijn geweest als we die twee dagen meer races hadden gevaren, want dat had me zeker hogerop gebracht.

Van Schaardenburg wordt 24ste

Rutger van Schaardenburg werd uiteindelijk 34ste in een veld van 43 deelnemers. Van Schaardenburg, die zich op het laatste moment
kwalificeerde tijdens de EK Laser in juli, kon zijn vorm niet helemaal vinden. De student civiele techniek die uit het 2012 project komt en heeft zijn zinnen gezet op de Olympische Spelen van London in 2012 maar had wel verwacht hier beter te presteren.

Van Schaardenburg kijkt terug: Ik ben over mijn resultaat zwaar teleurgesteld. Ik had meer uit mezelf willen halen. Maar ik heb me niet goed kunnen voorbereiden op de Olympische Spelen omdat ik zo laat kwalificeerde. Ik was al aardig opgebrand toen ik hier aankwam. Het blijkt maar weer dat een goede voorbereiding cruciaal is. Je moet je kunnen focussen op een groot evenement.

De Laser zeiler heeft ondanks de tegenvallende prestaties wel kunnen genieten. Dit is wel een hele speciale ervaring om hier te zijn, dit had ik voor geen goud willen missen ondank mijn prestaties.

Booth en Nieuwenhuizen uitzicht op medaille

Op de vijfde, olympische wedstrijddag van de Tornado-klasse vond er geen geldige race plaats. Na ongeveer een uur uitstel werden de vijftien catamaranteams toch de Gele Zee op gestuurd. Bij een bries van circa acht knopen (afnemend tot vier/vijf knopen), sterke
tegenstroming en heiig weer gingen ze van start maar in het tweede spinnakerrak draaide de wind 180 graden en werd de wedstrijd
afgebroken en de zeilers naar de haven gestuurd.

Er moeten nog drie wedstrijden gezeild worden in de Tornado klasse en de Nederlanders staan op een zevende plaats, nog steeds maar twee punten verwijderd van het brons.

Internetadres: www.sailing.org