Gemeente Hoogeveen


* 19 aug. Pesse kiest twee locaties voor woningbouw Persberichten 2008
19 augustus 2008
Afzender: College van B&W
Pesse kiest twee locaties voor woningbouw
In Pesse zijn twee locaties gekozen waar ongeveer 90 tot 100 woningen kunnen worden gebouwd. Het bijzondere hieraan is dat de keuze gemaakt is in samenspraak met een vertegenwoordiging uit de dorpsbewoners. De werkwijze maakt deel uit van het project Woningbouw Dorpen. Pesse is de tweede van tien dorpen dat zân keuze heeft bepaald, Fluitenberg deed dit al eerder.

De twee woningbouwlocaties zijn aan de zuidzijde van het dorp (achter de ijsbaan) en aan de noordzijde. Hoeveel woningen en welke soorten er op elk stuk grond komen, moet nog worden uitgewerkt.

Transparant

In de Structuurvisie heeft de gemeenteraad aangegeven dat alle dorpen kunnen uitbreiden. In de Nota Wonen is vervolgens het aantal woningen per dorp bepaald. Het project Woningbouw Dorpen is opgezet om het woningbouwprogramma voor de dorpen tot 2015 uit te werken. De werkwijze gaat uit van een grote mate van participatie en samenwerking tussen de dorpsbevolking, de gemeente, de provincie, de waterschappen en de Stichting Het Drentse Landschap. Kortom, een open en transparant proces.

Nieuwe aanpak

De nieuwe werkwijze om met de werkgroep, waarin een vertegenwoordiging van de dorpsbevolking, een open discussie aan te gaan, heeft gewerkt. Zowel bewoners als de vertegenwoordigers van diverse organisaties hebben deze manier van werken gewaardeerd.

Draagvlak

De werkgroep heeft zijn voorstel voorgelegd aan de dorpsbewoners. De meerderheid kan zich vinden in de gekozen locaties. Het college van B&W legt de twee locaties binnenkort voor aan de gemeenteraad, de exacte datum is nog niet bekend. De volgende stap is de uitwerking van de woningbouwplannen. Voor die fase is ook weer een nieuwe werkgroep vanuit de dorpsbewoners nodig. De gemeente hoopt dat inwoners van Pesse zich voor deze werkgroep aanmelden. Dat kan door een e-mail te sturen aan woningbouwdorpen@hoogeveen.nl. Ook staat binnenkort een oproep in de dorpskrant.