Kernwaarden rechtsstaat grondslag Nederlandse identiteit

De kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat zijn de grondslag voor identificatie met Nederland. Dat schrijven minister Hirsch Ballin van Justitie en minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie vandaag namens het kabinet aan de Tweede Kamer in reactie op het rapport 'identificatie met Nederland' van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Het is in de visie van het kabinet aan de overheid om zich in te zetten voor een samenleving die mensen uitnodigt en participatie bevordert - mede door eeen veilige woon- en werkomgeving en voldoende kansen op onderwijs en arbeid. Het is de verantwoordelijkheid van iedere burger om daadwerkelijk mee te doen en zich betrokken te tonen bij de Nederlandse samenleving. Zo wil het kabinet een boodschap uitdragen over identiteit die geen mensen uitsluit en die ruimte laat voor mensen om zich op eigen specifieke wijze met Nederland te kunnen identificeren binnen de grenzen van de rechtsstaat.

Waar de overheid voor dient te staan, is de borging van de vrijheden, rechten en plichten die behoren bij de democratische rechtsstaat. Die wordt verdedigd tegen aantasting. Verantwoordelijk burgerschap stelt alle Nederlanders in staat om op basis van wat hen bindt een gezamenlijke identiteit te creëren met ruimte voor diversiteit. Tot de taken van de overheid rekent het kabinet allereerst het bevorderen van vrijheid, respect en tolerantie. Een tweede taak ligt op het gebied van binding door burgerschap. Het integratie- en inburgeringsbeleid is daar onderdeel van, maar, zo stelt het kabinet, 'actieve deelname aan de Nederlandse samenleving is een taak van àlle burgers'.

Gezin, onderwijs en sport zijn in de visie van het kabinet de plaatsen waar de basis wordt gelegd voor binding met de samenleving. Opvoedingsondersteuning en bestrijding van schooluitval en segregatie in het onderwijs zijn daarom belangrijke instrumenten om die binding te bevorderen. Het verrichten van betaalde arbeid is eveneens een belangrijke factor in het bevorderen van binding. Ook het beleid om de arbeidsparticipatie te bevorderen ziet het kabinet daarom als een belangrijk instrument.

Noot voor redacties (