VVD


19-8-2008

Kabinet smijt kinderopvangtoeslag over de balk

"Ouders op vakantie; overheid betaalt kinderopvang"

Het lijkt erop dat het kabinet kinderopvangtoeslag uitdeelt alsof het geld haar op de rug groeit.
De VVD heeft vandaag samen met de PvdA Kamervragen gesteld over het toelichtingsformulier van de Belastingdienst waarmee ouders extra kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen.
Op het formulier wordt een rekenvoorbeeld gebruikt van ouders Dianne en Peter, die samen in de Krokusvakantie een weekje naar de zon gaan en extra kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen omdat zij in die week hun kinderen naar de opvang sturen in plaats van ze mee te nemen op vakantie.

`Het is niet gek dat kinderopvang op deze manier onbetaalbaar wordt. Het kabinet kondigde deze week opnieuw een tegenvaller aan van 300 miljoen euro in de Kinderopvang. Als de overheid inderdaad kinderopvang tijdens vakanties vergoedt; loopt het de spuigaten uit.", aldus Ineke Dezentjé Hamming

Voor het zomerreces stuurde het kabinet haar plannen naar de Kamer om fors te gaan snijden in de kinderopvang. Ouders met een laag inkomen, die twee kinderen twee dagen per week laten opvangen, gaan volgens het kabinet ongeveer vijf euro per maand meer betalen. Ouders die drie keer modaal verdienen, zijn 65 euro duurder uit. Het kabinet wil vanaf 2010 ook meer onderscheid maken tussen de verschillende vormen van kinderopvang.

Deze cijfers zijn te rooskleurig voorgespiegeld volgens de VVD. Het kabinet gaat namelijk uit van bevriezing van de tarieven in de kinderopvang. Het is onwaarschijnlijk dat dit gaat gebeuren. Met een realistische tariefsstijging van 4% zullen gezinnen met een laag inkomen relatief het zwaarst getroffen worden en in 2010 zelfs een verdriedubbeling van de kosten tegemoet zien.

Volgens Dezentjé Hamming zijn de kabinetsplannen een ramp voor de arbeidsparticipatie in Nederland. Vooral alleenstaande ouders met een laag inkomen zullen eerder geneigd zijn te stoppen met werken. Door kinderopvangtoeslag te besteden aan ouders die daadwerkelijk werken, in plaats van vakantie te vieren; kan het kabinet naar verwachting een flink bedrag bezuinigen. De Kamervragen aan staatssecretaris Dijksma moeten uitsluitsel geven over de vraag om hoeveel gevallen het precies gaat die kinderopvangtoeslag ontvangen; terwijl ze aan het uitrusten zijn.