Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Kamerlid Langkamp (SP) over het tekort aan kraamzorg in de regio Den Haag

Antwoorden op de vragen van het Kamerlid Langkamp (SP) over het tekort aan kraamzorg in de regio Den Haag

Kamerstuk, 19 augustus 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2869378

19 augustus 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Langkamp (SP) over het tekort aan kraamzorg in de regio Den Haag (2070826170)

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dr. A. Klink

Vraag 1
Vindt u het acceptabel dat er deze zomer voor 180 gezinnen in de regio Den Haag geen kraamzorg beschikbaar is? 1) Zo ja, waarom? Zo neen, wat gaat u hiertegen ondernemen?

Antwoord 1
Nee dat vind ik niet acceptabel. Zorgverzekeraars en zorgaanbieders hebben verklaard dat zij, ook in regio's waar krapte heerst, aan elke kraamvrouw, mits tijdig ingeschreven, minimaal 24 uur kraamzorg kunnen garanderen. In het debat met uw Kamer van 28 mei 2008 heb ik toegezegd om u na de zomer nader te informeren over het tekort aan kraamverzorgenden. Daartoe werk ik samen met de beroepsorganisaties en zorgverzekeraars aan een analyse van de achterliggende oorzaken van het tekort, een inschatting van de structureel benodigde capaciteit van kraamverzorgenden en de manier waarop deze op afzienbare termijn kan worden ingevuld.

Vraag 2
Hoe verhoudt zich de uitspraak van de directeur van de Haagse ondersteuningsorganisatie voor kraamzorg Lijn 1, dat niet kan worden gegarandeerd dat iedereen hulp krijgt, tot uw eerdere opmerking dat zorgverzekeraars en kraamzorgorganisaties u hebben verklaard dat zij in regio's waar krapte is de capaciteit zodanig spreiden, dat elke ingeschreven kraamvrouw minimaal 24 uur zorg ontvangt?

Antwoord 2
Deze uitspraak verbaast mij aangezien zorgverzekeraars en kraamzorginstellingen mij blijven verklaren dat zij, ook in regio's waar krapte heerst, aan elke kraamvrouw, mits tijdig ingeschreven, minimaal 24 uur kraamzorg kunnen garanderen. En dat zij alles in het werk zullen stellen om aan de zorgplicht krachtens de Zorgverzekeringswet te voldoen. Wel is mij gemeld dat er soms minder uren kraamzorg geleverd worden dan geindiceerd is.

Vraag 3
Welke maatregelen gaat u nemen om ervoor te zorgen dat kraamvrouwen in de regio Den Haag minimaal 24 uur kraamzorg ontvangen?

Antwoord 3
Door zorgverzekeraars en zorgaanbieders te houden aan hun zorgplicht krachtens de Zorgverzekeringswet. Hieruit vloeit voort dat zorgverzekeraars voldoende kraamzorg dienen te contracteren en zorgaanbieders voldoende dienen te doen aan werving en scholing van personeel.

Vraag 4
Kunt u inzage geven in het aantal gevallen waarin thuisbevalling niet mogelijk is vanwege het tekort aan kraamverzorgenden? Zo ja, om hoeveel gevallen gaat het? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
Nee dat kan ik niet. Deze gegevens zijn niet voorhanden. De verloskundige is primair verantwoordelijk voor de thuisbevalling. De verloskundige beoordeelt primair zelf of een thuisbevalling verantwoord is.

Volgens veldpartijen wordt bij thuisbevallingen de partus assistentie door kraamverzorgenden vrijwel altijd geleverd. Wel komt het een enkele keer voor dat de kraamverzorgende te laat arriveert. Hierover wordt door de verloskundige dan contact opgenomen met de betreffende kraamzorginstelling om dit in de toekomst te voorkomen. Mits het niet om een medisch geïndiceerde bevalling gaat is thuisbevalling dus gewoon mogelijk.

Vraag 5
Vindt u het wenselijk dat thuisbevalling in gevaar komt vanwege het tekort aan kraamverzorgenden? Zo ja, waarom? Zo neen, wat gaat u hiertegen ondernemen?

Antwoord 5
Veldpartijen geven aan dat het tekort aan kraamverzorgenden thuisbevallingen niet in gevaar brengt. Zie mijn antwoord op vraag 4.

Vraag 6
Kunt u inzage geven in de extra kosten die worden veroorzaakt door het tekort aan kraamverzorgenden? Zo neen, waarom niet? Zo ja, om welk bedrag gaat het?

Antwoord 6
Nee dat kan ik niet. Daarvoor ontbreken de feitelijke gegevens. Overigens is de inschatting van het veld dat er nauwelijks sprake zal zijn van extra kosten. Het kan in een enkel geval voorkomen dat vrouwen na de bevalling langer in het ziekenhuis blijven door een tekort aan kraamzorg, maar dit gaat met name om vrouwen met een medische bevalling. Als er onvoldoende kraamzorg is, wordt in deze gevallen de overdracht van de verloskundige aan de kraamzorg uitgesteld. Hierover wordt in de regel contact opgenomen met zorgverzekeraars.

Vraag 7
Vindt u het wenselijk dat de zorgkosten extra stijgen als gevolg van het tekort aan kraamverzorgenden? Zo ja, waarom? Zo neen, wat gaat u hiertegen ondernemen?

Antwoord 7
Nee dat vind ik niet wenselijk. Zie ook mijn antwoord op vraag 6.