Kabinetsreactie op rapport "Identificatie met Nederland"

Nieuwsbericht | 19-08-2008

De kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat zijn de grondslag voor identificatie met Nederland. Dat schrijven minister Hirsch Ballin en minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie namens het kabinet aan de Tweede Kamer in reactie op het rapport "Identificatie met Nederland" van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Het kabinet wil een boodschap uitdragen over identiteit die geen mensen uitsluit en die ruimte laat voor mensen om zich op eigen specifieke wijze met Nederland te kunnen identificeren binnen de grenzen van de rechtsstaat.

In september 2007 heeft de WRR het rapport Identificatie met Nederland uitgebracht. Aanleiding voor deze publicatie vormde de constatering van de raad dat het integratievraagstuk tegenwoordig steeds meer een identiteitsvraagstuk is geworden.

Het kabinet wil dat de overheid zich inzet voor een samenleving die mensen uitnodigt en participatie bevordert - mede door een veilige woon- en werkomgeving en voldoende kansen op onderwijs en arbeid. Het is de verantwoordelijkheid van iedere burger om daadwerkelijk mee te doen en zich betrokken te tonen bij de Nederlandse samenleving.

Meer informatie


* Kabinetsstandpunt WRR-rapport Identificatie met Nederland19-08-2008 | pdf-document, 83 KB

Zie het origineel

* Kernwaarden rechtsstaat grondslag Nederlandse identiteit
* Kernwaarden van de rechtsstaat

* 'Herkomst en Toekomst'

* Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid