CDA

Maatschappelijke betekenis migrantenkerken groot

Uit een recent Rotterdams onderzoek blijkt dat de sociale en maatschappelijke betekenis van migrantenkerken onverminderd groot is. Het CDA is al lange tijd intensief in contact met deze kerken. Doel van het CDA is in de beleidsbepaling en in het politieke debat de inzet van migrantenkerken meer zichtbaar te maken en recht te doen.

Dit in tegenstelling tot wat partijen als D66 en de PVV ons doen willen geloven, ze scheppen liever een eenzijdig beeld. De kerken in Rotterdam, waaronder vele migrantenkerken, besparen de stad jaarlijks zoân 120 miljoen euro. Ook is er een verrassend groot aantal Rotterdammers dat zegt overtuigd christen te zijn. Religie doet er dus toe en de activiteiten van kerken en migrantenkerken zijn van belang voor het soepel functioneren van de samenleving.

"Tel je zegeningen", het onderzoek waarnaar het artikel verwijst, is niet het eerste onderzoek dat gedaan werd naar de bijdrage van (migranten)kerken aan de grote steden. Eerder werd door de migrantenkerken in Den Haag een vergelijkbaar onderzoek gedaan. Dat onderzoeksrapport getiteld "Gratis en van Waardeâ concludeerde dat alleen al de migrantenkerken in Den Haag de gemeente Den Haag jaarlijks 17,5 miljoen euro besparen. Kerken nemen namelijk allerlei activiteiten voor hun rekening: huiswerk-begeleiding, kinderopvang, ziekenverzorging, mantelzorg, stervensbegeleiding, afkickprogrammaâs, Nederlandse taallessen, beroepstrainingen en hulp aan slachtoffers van mensenhandel.

Ik ben zelf afkomstig uit een migrantengemeenschap. De uitkomst van het rapport over het belang van kerken en migrantenkerken in Nederland verbazen mij niet. Vanuit mijn werkervaring bij SKIN, Samen Kerk in Nederland, de vereniging van migrantenkerken, heb ik gezien hoe belangrijk de activiteiten van de kerk voor vele duizenden mensen zijn. Migranten worden door de kerk geholpen hun plek te vinden in de Nederlandse maatschappij. Ik ben van mening dat de politiek wel wat meer aandacht mag besteden aan en meer kan doen voor de christelijke migrantenkerken. Zeker als je bedenkt dat de overheid zes keer zo duur uit is als ze zelf de activiteiten van de kerken voor haar rekening moet nemen.

Dat betekent overigens nadrukkelijk niet dat we afbreuk moeten doen aan de scheiding van kerk en staat. De staat heeft zich niet met de inhoud van de religie te bemoeien. Maar de overheid kan wel een helpende hand bieden wat betreft de sociale functie van de kerken. Het zou bijvoorbeeld al een hele verbetering zijn als gemeentelijke overheden behulpzaam zouden zijn bij het vinden van geschikte samenkomstruimten voor geloofsgemeenschappen. Een dergelijke vaste plek maakt het dagelijks functioneren stukken makkelijker. Vrijwilligers hebben dan een vast ankerpunt van waaruit ze hun activiteiten, zoals mantelzorg, verrichten.

Feit is dat de politiek en de (christelijke) migrantengemeenschappen veel te weinig van elkaar weten. Al zie ik ook lichtpunten. Tijdens het laatste partijcongres van het CDA werd het meditatief moment verzorgd door Ahadu Beza, oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië en nu voorganger van een migrantenkerk in Rotterdam.
Maar er zijn nog veel uitdagingen. Ook voor het CDA . De eerste stap is nader kennis maken. In dat kader heeft een brede vertegenwoordiging van het CDA, waaronder Minister Donner van Sociale Zaken, een bezoek gebracht aan de migrantenkerken in Den Haag. Bezoeken aan andere migrantengemeenschappen in grote steden zijn in voorbereiding. Doel van de CDA bezoeken is in de beleidsbepaling én in het politieke debat de inzet van (migranten)kerken meer zichtbaar te maken en recht te doen.

Waarschijnlijk zullen partijen als D66 en de PVV de 'scheiding kerk en staat' en 'seculariseringskaart' blijven spelen, de uitkomsten van de rapporten in de wind stekend. Nog niet zolang geleden werd door sommige verondersteld dat migranten tijdens hun inburgering achterlijke gewoonten uit hun herkomstlanden, zoals het aanhangen van een geloof, vanzelf wel zouden kwijt raken. De werkelijkheid is anders. Migrantenkerken blijken een grote sociale rol te spelen in de maatschappij en te bezitten over een benijdenswaardige vitaliteit. Ze leveren juist een interessant voorbeeld van modern kerk-zijn. Gratis en van waarde, dus overheid tel je zegeningen.

Kathleen Ferrier
Tweede Kamerlid voor het CDA

---