Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden legt EVI last onder dwangsom op

Het college van B en W van Coevorden heeft besloten het bedrijf EVI een last onder dwangsom op te leggen voor het overtreden van de milieuvergunning. EVI moet uiterlijk vrijdag 5 september aanstaande om 17.00 uur voldoen aan de geluidsnormen zoals opgenomen in de milieuvergunning. Wanneer dit niet gebeurt, moet het bedrijf per overtreding EUR 25.000, - betalen, met een maximum van EUR 125.000,-.

Daarnaast is in de dwangsomoplegging opgenomen dat EVI geen stoom meer mag afblazen in het weekend en op doordeweekse dagen voor 8.30 uur 's morgens en na 17.30 uur 's avonds. Bovendien moet EVI minimaal een uur van tevoren bij de gemeente melden dat zij van plan zijn de stoomleidingen door te blazen. De gemeente Coevorden wil de overlast voor de omwonenden met deze maatregelen zoveel mogelijk beperken. Het college van B en W heeft nauwgezet alle belangen afgewogen bij het besluit om de dwangsom op te leggen aan EVI.

Achtergrond

EVI Nederland heeft op 22 januari 2007 een milieuvergunning gekregen voor het oprichten van de stoomturbine op het industrieterrein Europark in Coevorden. In juli 2008 kwamen de eerste klachten bij de gemeente binnen over geluidsoverlast die veroorzaakt werden door de stoomturbine.Vanaf dat moment zijn de gemeente en de bedrijfsleiding van EVI voortdurend in overleg om deze overlast te verhelpen. EVI plaatste op verzoek van de gemeente geluidsdempers. Ook met deze geluidsdempers werd het probleem onvoldoende opgelost.Afgesproken werd dat deze activiteit in het weekend stilgelegd zou worden. Door de gemeente is bovendien geconstateerd dat het doorblazen van de leidingen als activiteit van de stoomturbine niet is opgenomen in de milieuvergunning. EVI gaf aan in week 29 de turbine gereed te hebben voor gebruik, waarop de gemeente besloot om de overtreding van de geluidsvoorschriften tot week 29 te gedogen.

Omdat EVI met diverse tegenslagen kampt bij het opstarten van de stoomturbine kon het bedrijf de gemaakte afspraken niet nakomen. Op 28 juli is daarom een vooraankondiging naar EVI verzonden: het bedrijf kreeg twee weken de tijd om te voldoen aan de geluidsnorm in de milieuvergunning. EVI heeft niet kunnen voldoen aan deze termijn, waarop het college heeft besloten concrete maatregelen te nemen.

Geluidswerende maatregelen

Uit onderzoek dat Bureau Stroop Raadgevende Ingenieurs in opdracht van de gemeente heeft gedaan, blijkt dat het technisch mogelijk is om geluidsdempers aan te brengen die afdoende geluidsreductie bieden. De kosten hiervoor zijn volgens het onderzoek redelijk gezien de omvang van het bedrijf. EVI heeft tot vrijdag 5 september de tijd om de maatregelen te nemen die nodig zijn om aan de geluidsnormen uit de milieuvergunning te voldoen.