Veilig Amsterdam


Stadsdelen Zuideramstel en Oud-Zuid tegen huiselijk geweld

Huiselijk geweld


* Huiselijk geweld

* Steunpunt Huiselijk Geweld

19 augustus 2008

Met een gezamenlijke aanpak richten Zuideramstel en Oud-Zuid zich op het terugdringen van huiselijk geweld in beide stadsdelen. Het plan richt zich op plegers en slachtoffers van huiselijk geweld, hun kinderen en getuigen.

Sommige groepen vragen om specifieke aandacht. In Zuideramstel ligt het accent op ouderen, in Oud-Zuid ligt het accent ook op migrantengezinnen. De stadsdelen werken nauw samen met de zogenoemde ketenpartnes, zoals GGZ en GGD, onderwijsinstellingen, politie en openbaar ministerie en diverse welzijnsinstellingen.

Omvangrijke geweldsvorm
Geweld in de prive-sfeer is een zeer omvangrijke geweldsvorm in onze samenleving. Huiselijk geweld komt voor in alle sociaal-economische klassen en binnen alle culturen. Slachtoffers van geweld zijn merendeels vrouwen en kinderen, maar het treft ook mannen, ouders en ouderen. Meer dan 40% van de Nederlandse bevolking blijkt te maken te hebben gehad met huiselijk geweld. Huiselijk geweld grijpt diep in in het dagelijks leven van alle betrokkenen.

Steunpunt Huiselijk Geweld
In het Bestuursakkoord tussen de centrale stad en de stadsdelen is huiselijk geweld een belangrijke prioriteit. Zuideramstel en Oud-Zuid maakten een gezamenlijke aanpak omdat zij (grotendeels) onder hetzelfde politiedistrict vallen. In 2007 is er reeds een Steunpunt Huiselijk Geweld voor beide stadsdelen geopend.