Gemeente Moerdijk


19-08-2008: Nat achter de oren

Ruimte voor water.
De aandacht voor water neemt toe. Het regent steeds vaker, steeds harder en langer. Niet alleen neemt de intensiteit van de regenbuien toe als gevolg van klimaatsveranderingen, ook de verbetering van zowel de ecologische als chemische kwaliteit van het oppervlaktewater vraagt de nodige aandacht. De zeespiegel stijgt en mensen worden zich steeds meer bewust van al dit water. Water is een hot-item in Nederland.

In Nederland zijn gemeenten en waterschappen verantwoordelijk voor de inrichting en het beheer van het watersysteem om bijvoorbeeld wateroverlast, en verslechtering van de waterkwaliteit zoveel mogelijke te beperken. Gezamenlijk hebben zij hun visie vastgelegd in een waterplan.

Bij het waterplan van de gemeente Moerdijk staan een aantal punten centraal:

- Water mag geen gevaar opleveren;

- Iedereen moet zijn steentje bijdragen, water moet een plek tussen de oren krijgen!

- Bij gebiedsontwikkeling moet water een grotere rol krijgen.

Het waterplan is vooral bedoeld als het toetsingskader voor waterprojecten op het grondgebied van de gemeente en als richtlijn bij het inrichten van het buitengebied. Denk daarbij aan de aanleg van natte ecologische verbindingszones, natuurzones. (Ecologische verbindingszones worden aangelegd om voor verschillende dieren en planten een groter leefgebied te maken en het migreren (trekken) tussen natuurgebieden voor hen mogelijk te maken.)

Voor de uitvoering van het waterplan is eerder door de gemeenteraad reeds ca. 700.000,- gereserveerd. Ook het waterschap en de provincie zullen flink investeren in het water van de gemeente Moerdijk. Hiervoor zullen verschillen maatregelen worden uitgevoerd zoals:
- Het instellen van een waterloket, waar iedereen terecht kan met meldingen, vragen, klachten op het gebied van water. Vanuit dit loket worden de
vragen beantwoord, zonder dat er van het kastje naar de muur verwezen wordt.

- Een actiever voorlichtingsbeleid voor wat iedereen zelf kan doen om water(over)last en watervervuiling te voorkomen.
- De aanleg van natte ecologische verbindingszones binnen de gemeente.
- Het opstellen van een waterstructuurkaart. Hiermee wordt bepaald waar het (hemel)water naar toe
moet onder andere ter compensatie van de toenemende verstening van de kernen van de gemeente door nieuwbouw maar ook door de verharde particuliere tuinen.

- Het onderzoeken van de kansen van het bovengronds brengen van de Roode Vaart (ook wel
ontkluizen van de vaart genoemd).

Het waterplan heeft formeel geen wettelijke status, het is eigenlijk meer een overeenkomst tussen gemeente en waterschap. Wel wordt met het waterplan en de uitvoering ervan voldaan aan verschillende wettelijke taken zoals het Nationaal bestuursakkoord water en de Europese Kaderrichtlijn water. Om het plan kracht bij te zetten wordt er een convenant (waterakkoord) getekend door het waterschap en de gemeente waarvoor ook het havenschap uitgenodigd zal worden.