19 aug 2008

Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: P053

Wageningen Universiteit heeft de benoeming bekrachtigd van prof.dr.ir. Henk Jochemsen tot bijzonder hoogleraar Reformatorische wijsbegeerte aan Wageningen Universiteit. Hij is onlangs benoemd door de Stichting voor Reformatorische Wijsbegeerte. Prof. Jochemsen volgt prof.dr.ir. Egbert Schuurman op die vorig jaar met emeritaat ging.

Prof. Jochemsen maakt per 1 juli deel uit van de leerstoelgroep Toegepaste filosofie van Wageningen Universiteit. Deze groep biedt naast deze leerstoel in de protestants-christelijke traditie ook een zgn. pied-a-terre aan bijzondere leerstoelen wijsbegeerte op katholieke en humanistische levensbeschouwelijke grondslag. Henk Jochemsen wil zich in zijn onderwijs en onderzoek met name richten op de ethische en filosofische problemen van voedselproductiesystemen en de groene ruimte. Hij wil zich daarbij rekenschap geven van enerzijds een toenemende
wetenschappelijk-techische beheersing en exploitatie van de levende natuur en anderzijds een groeiende aandacht voor natuur- en consumentenwaarden. In dat verband wil hij de sociale praktijken analyseren van de voedselproductie en het natuurbeheer. In al de genoemde activiteiten zal hij gebruikmaken van het gedachtegoed van de reformatorische wijsbegeerte.

Henk Jochemsen (Ede, 1952) studeerde moleculaire wetenschappen in Wageningen en promoveerde in 1979 in Leiden. Hij is thans directeur van het Prof.dr. G.A. Lindeboom Instituut, Centrum voor medische ethiek, in Ede. Hij is daarnaast bijzonder hoogleraar op de Lindeboomleerstoel voor medische ethiek aan het VU medisch centrum in Amsterdam. Prof. Jochemsen heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan op het terrein van de moleculaire biologie en van de bio-ethiek.