Gemeente Helmond


Voorbereidingen bouw bibliotheek begonnen

Het deel van het Speelhuisplein, waar straks de nieuwe stadsbibliotheek komt te staan, is vandaag op de schop gegaan.

Daar wordt het terrein bouwrijp gemaakt en worden overige voorbereidingen getroffen om in oktober officieel te starten met de bouw. De nieuwe bibliotheek maakt onderdeel uit van het masterplan Centrumplan Helmond, zoals dat door prof. Joan Busquets is gemaakt. De nieuwe bibliotheek is het eerste gebouw waarmee het centrum wordt uitgebreid.

Speciaal ontwerp

De nieuwe bieb is een ontwerp van architect prof. Peter Wilson van architectenbureau Bolles + Wilson uit Münster, in Duitsland. Het is een speciaal ontwerp, waardoor de nieuwe stadsbibliotheek, straks heel goed wordt ingepast in de bijzondere omgeving van het Speelhuis.

Bolles + Wilson behoort tot de internationale top van architecten. De afgelopen jaren heeft dit bureau veel krediet opgebouwd met onder andere het ontwerp van de bibliotheek in Münster en het Luxor-theater in Rotterdam. Op dit moment werkt het bureau onder andere aan het ontwerp voor de nieuwe centrale bibliotheek voor de stad Milaan en voor een megabioscoop in Den Haag. De keuze voor Bolles + Wilson geeft het ambitieniveau van het gemeentebestuur aan, om in het centrum voor hoge kwaliteit te gaan. Daarmee wordt concreet inhoud gegeven aan het belang van kwaliteitsarchitectuur, zoals dat ook in het Masterplan Centrumplan Helmond is verwoord. Ook wordt daarmee de lijn voortgezet die met het project De kwaliteitsimpuls in het huidige centrum is ingezet.

Indeling bibliotheek

De bibliotheek bestaat uit drie bouwlagen en omvat 4200 m2. De bibliotheek is straks zowel vanuit de zijde van de Watermolenwal als vanuit de zijde van het Speelhuis bereikbaar. Op de begane grond komt aan de zijde van het Speelhuis een leescafé en aan de kant van de Watermolenwal komen winkels. De eerste etage is volledig bestemd voor de bibliotheek en op de tweede etage is er, naast ruimte voor de bibliotheek, ook ruimte voorzien voor het Regionaal Historisch Centrum.