Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB: PRIJSVERGELIJKING TREIN - AUTO LOOPT VOLLEDIG MANK

Wel voordelig tarief voor kleine groepen gewenst

Mark Pecqueur, docent autotechnologie, beweert dat het gebruik van openbaar vervoer veel duurder is dan het bezit en gebruik van een auto. Hij gaat in zijn vergelijking uit dat van een gezin van twee volwassenen en twee kinderen boven de 12 die alle verplaatsingen samen maken. Dit stemt niet overeen met de realiteit en is dus intellectueel oneerlijk. Tevens wordt de vergelijking enkel gemaakt voor de doelgroep die het slechtst uit de vergelijking komt - twee volwassenen met twee oudere kinderen. Bovendien lijkt hij enkel rekening te houden met het NMBS-netabonnement : het duurste tarief, dat enkel wordt aangekocht door mensen die zeer veel en zeer gevarieerde verplaatsingen maken. Jongeren onder de 26 zijn bijna altijd voordeliger met het "Go Pass"-tarief, al dan niet in combinatie met een abonnement voor hun woonschoolverplaatsingen.

Tenslotte gaat de docent uit van een "alles-of-niets-keuze": alles met de auto, of alles met het openbaar vervoer. De realiteit ligt vaak tussenin, zoals ook Jochem Goovaerts van de NMBS stelt. Alleen mikt de NMBS te eenzijdig op woonwerkverkeer: voor de talrijke andere verplaatsingen blijft de trein onderbelicht. Voor wie maar sporadisch de auto gebruikt, kan autodelen een goede oplossing zijn.

De NMBS biedt tal van doelgroepen voordeeltarieven aan: senioren reizen goedkoop, kinderen onder de 12 gratis, er zijn tal van kortingen. Ook de vergelijking met de buurlanden kunnen we goed doorstaan.

Wel meent de BTTB dat in dit tarievengamma nog een tarief ontbreekt voor gezinnen of vrienden die samen op stap gaan. In 2004 schrapte de NMBS de multipass: een voordelig kaartje voor groepjes tot vijf personen. Wie nu met vier of vijf op uitstap gaat en geen korting kan krijgen, betaalt te veel, aldus de treingebruikers. Het netabonnement is bij de NMBS ook relatief duur in vergelijking met andere tarieven. De Nederlandse en Zwitserse spoorwegen geven korting als meerdere gezinsleden zo'n kaart aankopen.

Geef je mening op het BTTB-forum

terug 19/08/2008