VVD


19-8-2008

Brigitte van der Burg traint Ghanese vrouwen

VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg ging naar Ghana om geselecteerde (vrouwelijke) kandidaat-Kamerleden te trainen voor de parlementsverkiezingen eind 2008. Hieronder leest u haar weblog.

Na een heerlijke vakantie van enkele weken was het afgelopen donderdag tijd om naar Ghana te vertrekken. Het Nederlandse Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD) had Anita de Horde (GroenLinks) en mij gevraagd om geselecteerde kandidaat-Kamerleden te trainen voor de parlementsverkiezingen eind 2008. De bedoeling is dat - onder meer door deze training - hun vaardigheden en kennis worden vergroot, zodat ze meer kans hebben om tot parlementslid verkozen te worden. Dat is ook wel nodig, want in Ghana is slechts 11 procent van de parlementariërs vrouw, terwijl dit in Sub-Sahara Afrika circa 18 procent is. Het goede nieuws is dat het aandeel van vrouwen wel langzaam toeneemt.

Op donderdag vertrek ik en direct na aankomst in Accra woon ik een bijeenkomst bij waarin wij geïnformeerd worden over de politieke situatie in het algemeen in Ghana en de positie van vrouwen daarbinnen in het bijzonder. De volgende dag voer ik enkele besprekingen met maatschappelijke organisaties die actief zijn in Ghana en de Nederlandse ambassade. In de middag vertrek ik naar de locatie waar de training wordt gegeven en maak ik kennis met de deelnemers. Enthousiaste vrouwen die soms wel 1000 kilometer moeten reizen over hobbelige wegen om aan deze training mee te doen. Een enkeling moet terugkeren naar huis, omdat één van de bruggen vanwege grote regens uit de weg is geslagen.

Zaterdagochtend om negen uur begint de training. De groep bestaat uit zo'n 20 vrouwen van verschillende politieke partijen. Ze verschillen stevig in niveau en achtergrond. Sommigen kunnen zich lastig in het Engels uitdrukken (zeker in geschrift) en anderen heel goed. Enkelen zijn moslim, anderen zijn christen. Tijdens deze dag wordt via presentaties informatie overgedragen aan de vrouwen en daarna getraind. Zo moeten zij hun motivatie om zich kandidaat te stellen opschrijven en naar voren brengen. Daarnaast moeten zij een slogan voor hun campagne bedenken, opschrijven en presenteren en een politiek profiel opstellen waarvan het de bedoeling is om deze in een aantal nationale kranten te publiceren. Er wordt hard gewerkt en suggesties en commentaar door de diverse trainers van Ghanese en Nederlandse huize worden goed verwerkt. Al met al werken de vrouwen van negen uur `s ochtends tot half zeven `s avonds met slechts een lunchpauze van 45 minuten. Na het diner gaan ze aan de slag om hun profielen verder aan te scherpen. Ze zijn enorm gemotiveerd en gedreven. Enorm inspirerend om te zien wat een wil deze vrouwen hebben om te werken aan een beter Ghana en een betere positie van vrouwen.

Wist u dat uit een recent rapport van het Europees parlement naar voren is gekomen dat in ontwikkelingslanden de vrouwen tweederde deel van al het werk opknappen, terwijl zij slechts vijf procent van het inkomen verdienen?

Op zondag starten we om kwart over acht met het onderwerp communicatie en het opstellen van een campagneplan. Ook mediatraining komt aan de orde. Tijdens een persconferentie speelt een deel van de vrouwen president Bush en een ander deel journalist. Bush wordt door de journalisten onder vuur genomen over het niet informeren van de bevolking van New Orleans over de gevaren van orkaan Catharina, het niet tijdig oproepen tot evacuatie en het late op gang komen van de hulpverlening. De vrouwen, president en journalist, doen het goed en er is veel plezier over elkaars optreden!

Daarna staat misschien wel het belangrijkste onderwerp op de agenda: fondsenwerving. In Ghana een absolute must en voor vrouwen is het extra moeilijk om in een land als Ghana aan financiering te komen. In Ghana bestaat geen systeem van publieke financiering van politieke partijen, waardoor kandidaten een bepaalde contributie moeten betalen aan hun partij om zich als kandidaat te mogen inschrijven. Ook moeten ze hun eigen campagne organiseren en betalen. De dames krijgen aanwijzingen en training in hoe ze een campagneplan met daarbij behorende activiteiten moeten opstellen en een inschatting van de kosten kunnen maken. Ook mogelijke bronnen van financiering en hoe je dat aanpakt komen uitgebreid aan de orde.
Aan het eind van de dag is veel bereikt en is het tijd om terug naar Nederland te gaan. Het was hard werken in Ghana, maar wel heel motiverend. De kracht en wil van deze vrouwen is hartverwarmend en je realiseert je hoeveel er bij ons al bereikt is en nog te doen. Deze Ghanese vrouwen komen er ook wel!

Na een lange vlucht land ik op maandagochtend om zes uur op Schiphol, 15 graden Celsius en regen. Echt Hollands. Na een ontbijt en koffie (veel!) wacht een heel ander onderwerp. Het initiatiefwetsvoorstel Kraken en leegstandsbestrijding! Het is bijna klaar en gaat in de laatste week van het reces naar de Raad van State voor advies.

19 augustus 2008

Brigitte van der Burg: brigitte.vdburg@tweedekamer.nl