Universiteit Leiden

Dr. Nicoline Schalij-Delfos benoemd tot hoogleraar kinderoogheelkunde

Dr. N.E. (Nicoline) Schalij-Delfos is per 1 juli 2008 bij de Faculteit der Geneeskunde benoemd tot hoogleraar kinderoogheelkunde. Zij is momenteel de enige hoogleraar met dit specialisme in Nederland; haar benoeming vult een hiaat op.

Dringende behoefte
De kinderoogheelkunde bestrijkt een breed scala aan aandoeningen, terwijl de zorg voor de patiëntjes complex is en niet coherent. Oogartsen wisten vaak niet waar ze een topspecialist konden vinden. De benoeming van Schalij-Delfos voorziet in de dringende behoefte aan een zichtbaar specialisme. Zij zal zich hier geheel aan gaan wijden.

Orthoptist
Nicoline Schalij-Delfos (Den Helder, 1959) was na afronding van haar Gymnasium B een jaar au pair in Frankrijk, alvorens ze tot orthoptist (paramedicus op het gebied van oogstoornissen) werd opgeleid. Aansluitend aan deze opleiding begon ze aan de studie geneeskunde in Utrecht; in 1987 behaalde ze het artsexamen.

Proefschrift
Schalij-Delfos specialiseerde zich in de oogheelkunde in het Koninklijk Gasthuis voor Ooglijders en het Academisch Ziekenhuis van de Universiteit Utrecht (nu UMCU). In 1991 werd ze staflid bij het F.C. Donders Instituut voor Oogheelkunde van het UMCU, waar zij zich specialiseerde in de kinderoogheelkunde. In 1999 verdedigde ze met succes haar proefschrift Preterm Birth; eyes at risk? Promotor was prof.dr. W.F. Treffers. Dit proefschrift kreeg landelijke bekendheid.

Sectiehoofd en plaatsvervangend afdelingshoofd
In maart 2001 kwam Schalij-Delfos naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) waar ze zich als staflid bij oogheelkunde richtte op de kinderoogheelkunde en op melanomen. In 2003 werd ze sectiehoofd Algemene oogheelkunde en lid van het managementteam Oogheelkunde. Sinds 2007 is ze plaatsvervangend afdelingshoofd Oogheelkunde. Van 2005 tot 2007 was Schalij-Delfos plaatsvervangend opleider.

Slechtziende kinderen
Het LUMC is wat betreft de kinderoogheelkunde sterk in de diagnostiek en chirurgische behandeling van cataract, van onbegrepen slechtziendheid, en van verschillende aandoeningen binnenin het oog. Het is de bedoeling de focus te richten op het diagnostiseren en voorkomen van slechtziendheid bij jonge kinderen.

Samenwerking
Schalij-Delfos is op het gebied van de kinderoogheelkunde zeer ervaren. Ook heeft zij het specialisme in de volle breedte uitgeoefend. Nationaal en internationaal wordt zij als expert erkend. Regelmatig werkt zij samen met andere groepen in binnen- en buitenland, hetgeen ook leidt tot gezamenlijke publicaties. Binnen het LUMC is er nauwe samenwerking met afdelingen van het Willem Alexander Kind- en Jeugdcentrum: kinderreumatologie, kinderoncologie en kinderneurologie. Ook met de specialisten van klinische genetica werkt Schalij nauw samen.

Onderzoek
De nieuwe hoogleraar heeft 36 publicaties op haar naam staan, waarvan tien als eerste auteur, en drie bijdragen aan boeken. Haar werk beslaat het hele scala van de kinderoogheelkunde. Het heeft in Nederland ook geleid tot nationale richtlijnen voor screening op retinopathie (oogziekten) bij prematuren.

Onderwijs en voordrachten
Schalij-Delfos is een goede docent, die onderwijs belangrijk vindt. Doel van deze leerstoel is tevens om het wetenschappelijk niveau van het specialisme te verbeteren, hiertoe is onlangs de eerste promovendus aangenomen. Deze zal promoveren op de NED-ROP studie een nationale studie naar prematurenretinopathie die in 2009 van start gaat. Schalij-Delfos was als co-promotor, en is binnenkort als
promotor, betrokken bij verschillende proefschriften over melanomen. Ook staat zij bekend om haar hoogwaardige participatie in congressen.

Lidmaatschappen en bestuursfuncties
Schalij Delfos is onder meer lid van de American Academy of Pediatric Ophthalmology and Strabismus (AAPOS), bestuurslid van de Eruopean Pediatric Ophtalmology Society (EPOS) en voorzitter van de Nederlandse Werkgroep Kinderoogheelkunde.

Reviewer
Regelmatig treedt Schalij-Delfos op als reviewer voor tijdschriften uit binnen- enbuitenland, evenals voor ZonMW.

(5 augustus 2008/CH)

19/8/2008