Senternovem


19-08-2008 | Subsidie voor toetsing en toezicht op energie

Op grond van de financiële regeling Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven (SLOK) kunnen gemeenten nieuwe en additionele werkzaamheden met betrekking tot de toetsing van bouwvergunningen op energie-aspecten en het toezicht op de bouwplaats voor 50% door het Rijk vergoed krijgen. De SLOK-regeling heeft tot doel om gemeenten en provincies te stimuleren tot het uitvoeren van maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, verminderen. Alle nieuwe en additionele projecten die de komende vier jaar op dit gebied uitgevoerd worden, komen in aanmerking voor een rijksbijdrage van 50% van de uitvoeringskosten.

De SLOK-regeling is deze zomer door het ministerie van VROM open gesteld. Elke gemeente of provincies kan tot 1 september 2009 één keer een aanvraag voor de regeling indienen bij SenterNovem. Binnen de meeste gemeenten wordt deze aanvraag gecoördineerd door de klimaatcoördinator van de gemeente. In een bij de regeling behorende Prestatiekaart staan de onderwerpen beschreven die voor subsidie in aanmerking komen. Eén van die onderwerpen is het toetsen van bouwvergunningen op en het toezicht op de bouwplaats van energie-aspecten. Meer informatie over de regeling is te vinden op www.senternovem.nl/rgo.

SenterNovem ondersteunt in opdracht van het ministerie van VROM gemeenten bij het toetsen van EPC-berekeningen en het toezicht op energie-aspecten op de bouwplaats. Voor gemeenten zijn op dit gebied diverse hulpmiddelen ontwikkeld, zoals het computerprogramma EPCheck en de workshops Toezicht op de bouwplaats. Meer informatie over deze hulpmiddelen is te vinden op www.senternovem.nl/epn/handhaving.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de helpdesk van SenterNovem, gemeenten@senternovem.nl of 030-2393 533.