Ingezonden persbericht


Nijmegen, 10 augustus 2008

PERSBERICHT

Gedachtenismuziek: orgelklanken om nooit te vergeten

NIJMEGEN - Op dinsdagavond 19 augustus geeft de Nijmeegse organist Joost Langeveld in samenwerking met sopraan Catharina Jansen in de St. Stevenskerk een concert dat geheel is gewijd aan gedachtenismuziek: muziek die gecomponeerd is om de nagedachtenis van een geliefd of bewonderd persoon warm te houden. Zo wordt deze avond geopend met het hartverscheurende Klagelied dat Buxtehude componeerde bij de dood van zijn vader en eindigt het concert met de imponerende Chant héroïque van Langlais, opgedragen aan zijn, in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde collega Jehan Alain. Verder vermeldt het programma werken van o.a. Berlioz, Fauré, Ravel, Vierne en Zwart. Catharina Jansen verbindt de orgelwerken door gezongen teksten.

Het concert begint om 20.30 uur. De toegang bedraagt respectievelijk 7 en 6 euro voor houders van 65+pas, CJP en studentenkaart.

Gedachtenismuziek hoeft niet per se droevig van aard te zijn, zoals het Klagelied van Buxtehude of de Sombere muziek die de Nederlander Jan Zwart componeerde n.a.v. de dood van Abrahan Kuyper. Tijdens dit concert zal blijken dat de sfeer ook heel anders kan zijn: teder zoals in het Pie Jesu van Fauré, lichtvoetig zoals in de dansen uit Ravel's Tombeau de Couperin, heroïsch zoals in het eerder genoemde werk van Langlais, of constructief zoals in de Fuga B A C H die Krebs voor zijn leermeester componeerde. Van Bach zelf klinkt zijn zwanenzang: zijn ingetogen bewerking van het stervenslied Vor deinen Thron.

Joost Langeveld is een van de vaste organisten van het Königorgel in de St. Stevenskerk. Zijn concerten staan bekend om hun originele programmering en hun vaak thematische opbouw. Ook legt hij graag verbanden met andere kunstvormen - in dit geval met teksten, gezongen door de Nijmeegse sopraan Catharina Jansen.

___________________________________________________________________________Noot voor redacties,