NEN


Zone-indeling voor ontploffingsgevaarlijke ruimten verduidelijkt

maandag 18 augustus 2008, 11:07

Volgens de Arbowetgeving is de werkgever verplicht om ruimten waar ontploffingsgevaar bestaat in zones in te delen. Afhankelijk van die zonering zijn namelijk speciale maatregelen vereist om het ontploffingsgevaar te elimineren. De principes voor zonering zijn vastgelegd in internationale normen. In Nederland is de meer praktisch hanteerbare NPR 7910 ontwikkeld. Aangezien de bovenliggende internationale normen zijn herzien, is ook deze NPR onlangs herzien.

NPR 7910-1 behandelt gasontploffingsgevaar en is gebaseerd op IEC 60079-10. Een belangrijke verbetering in dit deel betreft de bepaling van de ventilatiecapaciteit en -beschikbaarheid. De ventilatie kan namelijk van grote invloed zijn op de zone-indeling. De voorbeelden zijn verduidelijkt door de toevoeging van tabellen. NPR 7910-2 behandelt stofontploffingsgevaar en is gebaseerd op IEC 61241-10. In dit deel is nu meer aandacht besteed aan de invloed van de manier waarop de ruimten worden schoongehouden. Dit kan namelijk van grote invloed zijn op de zone-indeling. Beide delen bevatten overzichtelijke tabellen, beslissingsschema's en rekenvoorbeelden. Bovendien is veel achtergrondinformatie opgenomen om het inzicht in deze lastige materie te vergroten.

Voor wie?
De praktijkrichtlijn is bedoeld voor werkgevers van bedrijven waar gas- en/of stofontploffingsgevaar kan bestaan en voor deskundigen die tot taak hebben om, in opdracht van deze werkgevers, zone-indelingen te verrichten.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze praktijkrichtlijn of over het normalisatieproces voor ontploffingsgevaar: ir. J. Landré, telefoon (015) 2 690 179 of e-mail job.landre@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 7910-1:2008 nl (Norm) NPR 7910-2:2008 nl (Norm)