Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Opnieuw hoge waardering dagbladbezorgers
Abonnees vinden het lezen van de krant een belangrijk ritueel

Amsterdam, 19 augustus 2008 -- Krantenabonnees waarderen hun dagbladbezorger ook dit jaar weer met een dikke 8. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van de Nederlandse Dagbladpers (NDP) heeft uitgevoerd onder ruim 500 dagbladabonnees. Uit dit onderzoek blijkt dat voor zeven op de tien abonnees het lezen van de krant een belangrijk dagelijks ritueel is. Eén op de drie ervaart het als 'onnatuurlijk' om de deur uit te gaan zonder de krant te hebben gelezen. Vanaf vandaag strijden de hoogst gewaardeerde bezorgers om de titel Dagbladbezorger van het Jaar.

Voor driekwart van de abonnees is het lezen van de krant een belangrijk rustmoment op de dag. Daarnaast is een dagblad een onmisbare bron van informatie. Meer dan de helft (62%) geeft aan dat ze minder goed geïnformeerd zouden zijn als de krant niet thuis bezorgd zou worden. Ook vindt zes op de tien krantenlezers dat een thuisbezorgde krant belangrijk is voor mensen die minder gemakkelijk toegang tot nieuws hebben.

Blij met bezorging
Krantenlezers hebben hoge waardering voor hun dagbladbezorger. Ze geven hun bezorger ruim een 8 voor hun werk. Abonnees hechten het meeste belang aan de consistentie van de bezorging (41%). Daarnaast zijn tijdige bezorging (38%) en zorgvuldigheid van bezorgen (16%) belangrijke beoordelingscriteria. De meerderheid van krantenabonnees (64%) wil zijn/haar bezorger een extra beloning geven met kerst en oud en nieuw. Maar liefst driekwart van de ondervraagden vindt het beroep van dagbladbezorger niet leeftijdsgebonden. En volgens iets meer dan de helft is het bezorgen van kranten een goede manier voor jongeren om werkervaring op te doen.

Dagbladbezorger van het Jaar 2008
De NDP voert jaarlijks onderzoek uit onder krantenlezers in aanloop naar de verkiezing van de Dagbladbezorger van het Jaar. De verkiezing vindt dit jaar voor de zevende keer plaats. In totaal zijn er 24 genomineerden: uit elke provincie een junior bezorger (15+) en een senior bezorger (40+). Zij kenmerken zich onder meer door hun grote inzet en collegiale opstelling. Vanaf vandaag verspreiden de genomineerden speciale flyers, waarmee ze 'hun' abonnees oproepen om op hen te stemmen. Abonnees kunnen tot en met 14 september hun stem uitbrengen via de flyer of de website www.worddagbladbezorger.nl. Op woensdagmiddag 24 september worden de winnaars van de verkiezing bekend gemaakt. Zij ontvangen een reischeque van ¤ 2.000,- en een nieuwe fiets. Ook de overige genomineerden winnen een fiets. Abonnees die hun stem hebben uitgebracht op de winnende bezorgers maken kans op een gratis jaarabonnement op hun dagblad.

Publieksprijs via 3FM
Is een dagbladbezorger niet genomineerd, dan kunnen abonnees via www.worddagbladbezorger.nl hun bezorger voordragen voor de Publieksprijs. Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 september besteedt Giel Beelen aandacht aan deze prijs in zijn ochtendprogramma op 3FM. Op de eerste dag van de Week van de Dagbladbezorger, maandag 22 september, wordt de winnaar bekend gemaakt. Deze bezorger wint een cheque van ¤ 500,-.