Nederlandse Zorgautoriteit



NZa advies over winstexperiment in ziekenhuizen

Publicatiedatum: 19-08-2008

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert minister Klink akkoord te gaan met een experiment waarbij een aantal ziekenhuizen de mogelijkheid krijgt winst uit te keren. In de huidige situatie hebben ziekenhuizen vaak te weinig eigen vermogen om te kunnen investeren in kwaliteit en innovatie. De NZa ziet de mogelijkheid tot het aantrekken van risicodragend vermogen als een belangrijke kans voor ziekenhuizen om beter te gaan presteren. In het advies stelt de NZa een aantal randvoorwaarden waaraan het experiment moet voldoen ter bescherming van de consument. De kwaliteit en toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg mag niet in het geding komen.

De NZa heeft van meerdere partijen uit de zorg het verzoek gekregen om het uitkeren van winst en daarmee het aantrekken van risicodragend vermogen in de zorg mogelijk te maken. In het advies presenteert de NZa de mogelijkheden van een experiment en de voorwaarden waaraan het moet voldoen. De minister maakt het NZa advies over een winstexperiment vandaag openbaar.

De NZa ziet de mogelijkheid tot het aantrekken van risicodragend vermogen als een belangrijke kans voor ziekenhuizen om beter te gaan presteren. Ziekenhuizen krijgen dankzij een investering meer budget tot hun beschikking voor innovatie en kwaliteitsverbeteringen. Het kan onder meer leiden tot een vermindering van wachtlijsten, hogere kwaliteit van de geleverde zorg en innovatie.

De randvoorwaarden die de NZa aan het experiment stelt borgen het consumentenbelang op het terrein van de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg. In het advies stelt de NZa heldere criteria waaraan een ziekenhuis moet voldoen voor toelating aan het experiment. Voor en tijdens het experiment wordt de kwaliteit van de geleverde zorg en de vermogenspositie van het ziekenhuis bewaakt. Bovendien is een experiment eindig en kan de overheid het tussentijds of naderhand terugdraaien.

De NZa heeft de potentiële risicoâs van winstuitkering in kaart gebracht en onderzocht hoe die kunnen worden ondervangen. Risicoâs op het gebied van kwaliteit zijn afgestemd met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ ziet ook op dit terrein geen onoverkomelijke risicoâs voor de kwaliteit van de zorg. Daarnaast heeft de NZa onafhankelijk juridisch en economisch advies gevraagd over het experiment. De daarbij horende rapporten kunt u hier onderstaand downloaden.

Bijlagen: Zie het origineel


* NZa Advies Experiment Winstuitkering

+ Ondernemerschap in de zorg

+ Winstexperiment en wetgeving