Amerikaanse verzamelaar schenkt 23 kunstwerken aan Singer Laren

19/08/2008 11:28

Stichting Singer Memorial Foundation

De Amerikaanse kunsthandelaar en verzamelaar Joseph J. Szymanski heeft 23 kunstwerken van de Amerikaanse impressionist William Singer geschonken aan Singer Laren.

William Singer (1868-1943), de naamgever van Singer Laren, exposeerde in zijn leven in Europa en Amerika waardoor zijn werken hun weg vonden naar talloos veel kopers en musea. Na zijn dood ging een deel naar Singer Laren, circa 250 schilderijen en pastels. Ook de bevriende kunstenaars Jacob en Willem Dooijewaard kregen een deel, dat Willem echter in de jaren zeventig van de vorige eeuw verkocht aan Joseph J. Szymanski. Met de hernieuwde belangstelling voor het werk van William Singer heeft hij besloten tot een ruimhartige schenking van 18 schilderijen, die tot de topstukken van het oeuvre gerekend kunnen worden. Daarnaast schonk hij 5 verloren gewaande Parijse tekeningen die meer vertellen over de vorming van William Singer als kunstenaar. Ook delen van het privé-archief van William Singer waaronder fotomateriaal en correspondentie zijn door Joseph J. Szymanski aan Singer Laren geschonken. Deze documentatie is van groot belang voor het onderzoek naar het oeuvre van William Singer.

Singer Laren bereidt momenteel de tentoonstelling 'American Impressionist - William H. Singer Jr. 1868-1943' voor, waarin voor het eerst en na uitgebreid onderzoek aandacht wordt besteed aan het complete oeuvre van William Singer. Singer Laren brengt hiermee een terecht eerbetoon aan de impressionist Singer, die zich verwant voelde met onder meer Claude Monet en bevriend was met de Amerikanen impressionisten Metcalf en Griffin. Zijn band met de Larense en Haagse school, die uitmondde in een levenslange passie voor de hem omringende natuur, vormt de opmaat naar dit aantrekkelijke overzicht.

De schenking van Joseph J. Szymanski wordt opgedragen aan zijn echtgenote Renate Lippert en haar ouders Hans en Hildegard Lippert en maakt deel uit van tentoonstelling. Daarna worden deze werken aan de collectie van Singer Laren toegevoegd.

American Impressionist - William H. Singer Jr. 1868-1943

16 september - 7 december 2008

Singer Laren





http://www.singerlaren.nl