Norm 1040 lesuren haalbaar met inzet van assistenten

19/08/2008 11:36

Kodyo B.V.

Ondersteuning onderwijzers noodzakelijk

De norm om 1040 lesuren per jaar aan te bieden in het voortgezet onderwijs wordt door 93 procent van de onderwijsinstellingen niet gehaald. De inzet van assistenten van de leraar of sectie, zorgt ervoor dat docenten hun tijd effectiever besteden en levert extra lesuren op. De eerste middelbare scholen zijn inmiddels gestart met de inzet van laatstejaars studenten uit het TOP (Talent in Onderwijs) programma. Het gespecialiseerde Studelta werft, rekruteert, selecteert en motiveert universitair talent om voor de klas te gaan staan.

Gemotiveerde studenten

Lieke Kwantes van Studelta rekruteert en selecteert gemotiveerde studenten voor een baan in het middelbaar onderwijs. "Laatstejaars universitaire studenten die bijvoorbeeld een exact vak of een taal studeren, kunnen op vele manieren van toegevoegde waarde zijn in het onderwijs. Zij kunnen dienen als rechterhand van een docent, helpen met het maken en nakijken van toetsen en docenten ondersteunen bij allerlei projecten. Ook kunnen talentvolle studenten zelfstandig voor de klas staan," aldus Kwantes van Studelta.

Via Studelta kunnen studenten een steentje bijdragen aan het tekort, terwijl zij zelf de nodige ervaring opdoen. Een bijbaan in het onderwijs is niet gemakkelijk, maar levert veel relevante ervaring op en wordt goed betaald. Naast het werk volgen studenten het TOP (Talent in Onderwijs) programma, een begeleidingsprogramma, waarin sociale en didactische vaardigheden aan de orde komen.

1040 uur norm

Ouders en scholieren klagen al jaren over het beperkte aantal lesuren en de uitval van lesuren. In 2006 werd door Minister Maria van der Hoeven van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de huidige urennorm vastgesteld en een strenge controle op de naleving van de norm aangekondigd. De 1040 uur norm betekent dat middelbare scholieren in de onderbouw per jaar ten minste 1040 klokuren les moeten krijgen. De huidige norm is een versoepeling van de voorgaande norm van 1067 uur.

Tekort

Het lerarentekort, de kwaliteit van het onderwijs en het aantal lesuren zijn al jaren een grote zorg voor de overheid. Verschillende initiatieven moeten het probleem oplossen. Zo krijgen studenten die (bijna) klaar zijn met hun universitaire studie, een jaar extra studiefinanciering om een educatieve master te volgen, om zo in een jaar een eerstegraads lesbevoegdheid te halen. Recent onderzoek van Studelta wees uit dat veel studenten geĂŻnteresseerd zijn in een bijbaan in het middelbaar onderwijs. Zij letten bij het zoeken naar een bijbaan vooral naar persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden.






Noot voor de redactie: