Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
19 augustus 2008 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 24 juni 2008 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. College beslist positief op vergunningaanvraag Omrin voor oprichting Reststoffen Energiecentrale Het College van Gedeputeerde Staten heeft positief beslist op de aanvraag om een milieuvergunning die afvalverwerker Omrin heeft ingediend voor de realisatie en het in bedrijf nemen van een Reststoffen Energiecentrale in Harlingen. Na een langdurige en zorgvuldige procedure voldoet de aanvraag aan alle voorwaarden om de vergunning te kunnen verlenen. In die vergunning worden onder andere expliciete en harde eisen gesteld aan de grenswaarden voor de luchtemissie. De ontwerp-beschikking ligt vanaf 28 augustus 2008 tot en met 8 oktober 2008 ter inzage. Persbericht en stukken beschikbaar


2. Versterking toeristische sector
Het College van Gedeputeerde Staten zullen de aanvraag voor het project 'MKB Versterking Ondernemerschap Toeristische Marktsector II' met een positief advies doorgeleiden naar het SNN, ten behoeve van een bijdrage uit het fonds EFRO/Koers Noord van E 960.000. Het project is een initiatief van MKB-Noord, Kamer van Koophandel. Hiswa, Recron, Koninklijke Horeca Nederland en LTO. In het project kunnen bedrijven in de toeristische sector hulp krijgen om hun bedrijfsvoering te verbeteren. De hulp komt van deskundigen van de Stenden University, de RuG, Hanze Hogeschool, de NHL en het Van Hall. De kosten van het totale project bedragen ruim 1,9 miljoen, waarvan de helft door de markt wordt betaald.


3. OV- kortingsregeling 16- en 17 jarigen
Het college legt het beleidskader bij de OV-kortingsregeling voor 16 en 17 jarigen aan Provinciale Staten voor. Op 17 september gaan de staten hierover in debat. De behandeling van het beleidskader gaat over de precieze invulling van de regeling. Er is 1 miljoen euro beschikbaar, houders van een OV-abonnement die aan de voorwaarden voldoen kunnen een korting achteraf krijgen. De provincie bereidt de uitvoering van de regeling samen met de vervoerders voor. Om ervoor te zorgen dat de kortingsregeling zo snel mogelijk na de behandeling in de staten kan worden uitgevoerd gaan de voorbereidingen door de vervoerders vooralsnog door, rekening houdend met de uitkomst van het debat in de staten.


4. Wijziging statuten van vier Bolswarder studielenen De statuten van vier Bolswarder studielenen, die hun oorsprong vinden in de 15e en 16e eeuw, worden met instemming van het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân gewijzigd. Daardoor is er voor leden van het College in de toekomst geen rol meer weggelegd bij beslissingen over de studielenen, die als doel hebben om personen uit het geslacht van de oprichters financieel in staat te stellen een wetenschappelijke opleiding te volgen.


5. Provincie Fryslân steunt festival G-Ameland De provincie Fryslân stunt het festival G-Ameland, waar Nederlandse en buitenlandse ontwikkelaars, uitgevers en studenten de handen ineen slaan om binnen vijf dagen prototypes van gameproducten te maken. De provincie Fryslân draagt eenmalig E 75.000 bij aan het festival. Dat heeft het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân vandaag besloten. Persbericht beschikbaar


6. Provinciaal geld voor Friese Waddenfondsprojecten Het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân heeft voor vijf Friese projecten die subsidie krijgen uit het Waddenfonds een bedrag van in totaal E 1.261.254 ter beschikking gesteld. Het gaat om financiering voor de Waddenacademie, het bezoekerscentrum Schiermonnikoog, Waddenwandelpaden, de Waddenzeeschool en een project van de gemeente Vlieland om energie te besparen. Met de projecten is een totaal bedrag van bijna 14 miljoen euro gemoeid.


---- --