Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 19 augustus  |
|2008                                              |


1. Jeugdzorg
GS hebben drie aanvullende vragen beantwoord van SP-Statenlid Van Boxtel over (interim) salarissen bij Bureau Jeugdzorg.

2. Ambulancezorg
GS gaan akkoord met het gedogen van de huidige afwijkingen van het vigerende spreidingsplan ambulancezorg. Uit onderzoek blijkt dat met de huidige, deels afwijkende, inrichting van de standplaatsen en stationeringsposten wordt voldaan aan de eis die de minister stelt. Deze eis houdt concreet in dat 95 procent van de bevolking bij spoedeisende ritten binnen 15 minuten moet kunnen worden bereikt.

3. Gedenktekens
Nabestaanden van verkeersslachtoffers mogen langs provinciale wegen verkeerstekens plaatsen in de vorm van roerende, niet aard- en nagelvaste voorwerpen. Hier hoeft men geen vergunning meer voor aan te vragen, mits de verkeersveiligheid niet in het geding is. Dit blijkt uit het nieuwe beleid dat GS hebben vastgesteld.

4. Maaslijn
GS zijn van mening dat vervoersbedrijf Veolia voldoende treinstellen inzet op de Maaslijn, de treinverbinding tussen Roermond en Nijmegen. Capaciteitsproblemen op 21 juni jongstleden moeten als een incident worden beschouwd. Dat blijkt uit antwoorden van GS op vragen van het SP-Statenlid M. Erciyas.

5. Keurmerk Zwembaden
Vanaf 2011 zal de provincie geen vignetten meer uitreiken aan zwembaden. Daarom stimuleert de provincie zwembaden om over te stappen op het Landelijk Keurmerk Veilig & Schoon. De eerste zeventig Brabantse deelnemers aan een masterclass, die voorafgaat aan het keurmerk, komen in aanmerking voor een eenmalige subsidie van E 1500 per zwembadinrichting. In totaal is er E 105.000 beschikbaar.

6. Financieel toezicht
Het provinciaal beleidskader voor het financieel toezicht op gemeenten en gemeenschappelijke regelingen is ingetrokken. Hier komt het Gemeenschappelijk Financieel Toezichtkader 'Zichtbaar Toezicht' voor in de plaats; van toepassing vanaf begrotingsjaar 2009.

7. Statushouders
In de eerste helft van 2008 zijn 188 statushouders gehuisvest in het kader van de reguliere taakstelling. De taakstelling bedroeg 183 statushouders. In het kader van de pardonregeling zijn in de eerste helft van dit jaar 878 statushouders gehuisvest (taakstelling 516). Dat blijkt uit de rapportage huisvesting statushouders die GS op grond van de Huisvestingswet hebben vastgesteld.

8. Vergunningen Natuurbeschermingswet
GS hebben in de bezwaarprocedure opnieuw besloten over 22 vergunningen op basis van de Natuurbeschermingswet 1998. De indieners van de bezwaren zijn in alle gevallen niet-ontvankelijk verklaard, veelal vanwege het ontbreken van een belang bij de vergunning. Het gaat om de Stichting Openbare Ruimte te Amsterdam (alle 22 vergunningen) en de Coöperatie Mobilisation for the Environment te Nijmegen (14 vergunningen). Door de niet-ontvankelijkheid komt de inhoud van de bezwaren niet meer aan de orde en blijven de verleende vergunningen ongewijzigd van kracht.

9. Grondwaterbescherming
GS zullen de Provinciale Milieuverordening (PMV) actualiseren voor het onderdeel grondwaterbescherming. De PMV wordt gebaseerd op een nieuwe beoordeling van risico's en moet beter leesbaar en transparanter worden. Doel is om de geactualiseerde PMV op 1 januari 2010 in werking te laten treden tegelijk met het nieuwe provinciale waterhuishoudingsplan. GS zullen de commissie Ruimte en Milieu hierover informeren.

10. Beleid voor nachtelijk OV
Nachtelijk openbaar vervoer is een optie wanneer de vrije markt (taxi, touringcar) geen oplossing kan bieden. Voorwaarde is dat de kosten voor exploitatie en veiligheidsdiensten worden gedekt uit de ritprijs en eventuele bijdragen van derden. Dit blijkt uit beleid dat GS hebben vastgesteld voor introductie en handhaving van nachtelijk openbaar vervoer per bus.

11. Overdiepse Polder
GS willen dit najaar starten met de wettelijke procedures voor het Terpenplan Overdiepse Polder. Voor dit plan is een groot aantal besluiten nodig. De nieuwe Wet ruimtelijke ordening maakt het mogelijk om de procedures voor deze besluiten te stroomlijnen. Dat biedt voordelen voor de voortgang van het project en voor belanghebbenden. GS stellen Provinciale Staten voor tot toepassing van deze regeling te besluiten.

12. Maintenance Valley
GS hebben een planning gemaakt van initiatieven rond Maintenance Valley. Dat project moet leiden tot duurzame versterking en innovatie van de Brabantse onderhoudsindustrie, te beginnen met de luchtvaart. GS bespreken de initiatieven 12 september aanstaande met de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

13. Statenvragen N289
De gemeente Woensdrecht neemt de Scheldeweg in 2009 van de provincie over. Daarnaast wordt binnenkort de randweg N289 bij Hoogerheide aangelegd. De gemeente zal, wanneer de randweg gereed is, de Scheldeweg inrichten tot een 30 km zone. Daarom zal de provincie niet alle betonplaten vervangen. Dit antwoorden GS op vragen van de SP-statenfractie.

14. Q-koorts
GS hebben de vragen beantwoord van PvdA-statenlid Kasrioui over de Q-koortsepidemie in Brabant.

15. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Breda voor de uitbreiding van de woonboulevard aan de Kruisvoord; de gemeente Waalwijk voor de realisatie van een Cruijff Court aan de van Merwedelaan ong.; de gemeente Eersel voor de realisering van een zorgboerderij aan de Molenvelden 3; de gemeente Deurne voor de realisatie van berging/opslagruimte op ondergrondse mestput ter plaatse van Klein Bruggen 2; de gemeente Tilburg voor het verplaatsen van een bedrijfswoning aan de Kreitmolenstraat 207 te Udenhout; de gemeente Breda voor de bouw van 4 woningen aan de Roosbergseweg te Bavel.

Gedeputeerde Staten hebben goedkeuring verleend aan het wijzigingsplan ex artikel 11 WRO Hoge Akkers 1996: Hoge Akkers 55a/59 van de gemeente Valkenswaard, hebben goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Hogehoek/Kuipersstraat van de gemeente Boxmeer.


---- --