Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 19 augustus 2008

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel


Onderwerp: Informatieverstrekking over het tweede kwartaal 2008 aan het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), ingevolge de Ministeriële Regeling Informatie voor derden (Iv3) van 6 februari 2003 en het Besluit Begroten en Verantwoorden Provincies en Gemeenten (BBV), artikelen 71 tot en met 74. (GM-beslissing d.d.

12-08-2008)

Kenmerk: 2008/0112326

Met het ingaan van het Besluit Begroten en Verantwoorden Provincies en Gemeenten, moeten Gedeputeerde Staten op kwartaal- en jaarbasis financiële gegevens aan het Centraal Bureau voor de Statistiek verstrekken, in de vorm van een verdelingsmatrix en een overzicht van de balansstanden. Gedeputeerde Staten verstrekken het CBS thans de gegevens over het tweede kwartaal 2008.

Onderwerp: Opheffen onderverdeling subsidieplafond Behoud en bescherming cultureel erfgoed (GM-beslissing d.d. 12-08-2008)

Kenmerk: 2008/0112917

Gedeputeerde Staten hebben besloten de onderverdeling van het subsidieplafond Behoud en bescherming cultureel erfgoed op te heffen. Het totaal beschikbare bedrag van ¤ 620.000,-- was onderverdeeld in ¤ 350.000,-- voor restauratie (waarvan ¤ 125.000,-- voor Streek Eigen Huis en Erf), ¤ 120.000,-- voor herbestemming van cultureel erfgoed (transformatie) en ¤ 150.000,-- voor erfgoededucatie en toerisme in relatie tot cultureel erfgoed. Het besluit van Gedeputeerde Staten maakt het mogelijk het totaal beschikbare bedrag flexibeler in te zetten voor de genoemde activiteiten.

Onderwerp: Goedkeuring vaststelling Innovative Actions Programme IAP Overijssel (GM-beslissing d.d. 13-08-2008)

Kenmerk: 2008/0103372

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de eindbetaling van de Europese Commissie van het programma Innovatie Impuls Overijssel 2002-2005 goedgekeurd.

Onderwerp: Beschikking Wet milieubeheer Rouweler Betonwarenindustrie BV (GM-beslissing d.d.

19-08-2008)

Kenmerk: 2008/0096720

Gedeputeerde Staten hebben besloten de aangevraagde milieuvergunning voor Rouweler Betonwarenindustrie BV te Enter te verlenen voor een betonwarenfabriek. Naar aanleiding van de bedenkingen is de beschikking gewijzigd ten opzichte van de ontwerpbeschikking. De beschikking ligt ter inzage van

28 augustus 2008 tot en met 8 oktober 2008 in het gemeentehuis van Wierden en het provinciehuis

Onderwerp: Ontgrondingenwet; beschikking verlening vergunning aan Dekker van de Kamp Landschapsontwikkeling; object: verdieping zandwinning Haerst te Zwolle (GM-beslissing d.d. 19-08-2008)

Kenmerk: 2008/0114029

Gedeputeerde Staten besluiten tot vaststelling van de beschikking voor verlening van de ontgrondingsvergunning, gericht op verdieping van de zandwinning Haerst te Zwolle van Dekker van de Kamp. De beschikking ligt ter inzage van 29 augustus 2008 tot en met 9 oktober 2008 in het gemeentehuis van Zwolle.

Onderwerp: Beslissing op bezwaarschrift van de heer Grootelaar tegen de afwijzing van subsidie voor het bouwen van Multifunctionele ruimte 't Vrielinck te Hezingen.

Kenmerk: 2008/0095072

De heer Grootelaar heeft subsidie aangevraagd voor het bouwen van een multifunctionele ruimte aan de Hooidijk 52 te Hezingen. Gedeputeerde Staten hebben de subsidieaanvraag afgewezen, omdat deze niet voldoet aan alle criteria zoals gesteld in de subsidieregeling. Tegen de subsidieafwijzing heeft de heer Grootelaar bezwaar aangetekend. Gedeputeerde Staten verklaren de bezwaren de heer Grootelaar tegen de subsidieafwijzing ongegrond.

Onderwerp: Beslissing op bezwaarschrift van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte tegen de opgelegde last onder dwangsom.

Kenmerk: 2008/0094270

De gemeente Raalte heeft in het gemeentehuis een installatie voor koude en warmte opslag aangelegd. Gedeputeerde Staten hebben de gemeente Raalte gelast de installatie te verwijderen, omdat de installatie naar verwachting negatieve effecten op de ondergrondse waterkwaliteit heeft en in strijd met de Grondwaterwet en het provinciaal beleid is aangebracht. Tegen deze lastgeving is door het college van burgemeester en wethouders van Raalte bezwaar gemaakt. Gedeputeerde Staten verklaren de bezwaren ongegrond, de opgelegde last onder dwangsom blijft gehandhaafd.

Onderwerp: Weigering afgifte van verklaring van geen bezwaar ten behoeve van vrijstelling van het bestemmingsplan voor de bouw van een blokhut met verblijfsrecreatieve functie aan de Herfterlaan 23 te Zwolle.

Kenmerk: 2008/0110716

GS weigeren medewerking te verlenen aan het voornemen van de gemeente Zwolle om vrijstelling ex artikel 19 lid 1 WRO te verlenen voor de bouw van een blokhut met verblijfsrecreatieve functie (Herfterlaan 23 te Zwolle).

Het bouwplan is in strijd met het provinciale beleid voor recreatiewoningen. Dat beleid voorziet in de ontwikkeling van recreatiewoningen in complexen die bedrijfsmatig worden geëxploiteerd en beschikbaar zijn voor de verhuur. Daarvan is in dit geval geen sprake.

Onderwerp: Eindrapport Voorbeeldproject WABO-ICT provincie Overijssel

Kenmerk: 2008/0115230

Ter ondersteuning van de invoering van de omgevingsvergunning is de provincie Overijssel in het najaar 2007 samen met de gemeenten Enschede en Zwolle, het waterschap Regge en Dinkel, Koninklijke Grolsch NV en Witteveen + Bos, het voorbeeldproject Wabo-ICT gestart. Doel hiervan was het testen van de praktische haalbaarheid van de Landelijke Voorziening Omgevingsloket (LVO). De bevindingen van deze praktijkproeven geven aan dat het Omgevingsloket werkt maar nog wel verder uitgewerkt moet worden. De provincie Overijssel maakt zich sterk om met haar partners deze nieuwe praktijkproeven in opdracht van het Ministerie van VROM uit te voeren omdat de omgevingsvergunning gangmaker is voor de lastenverlichting bij burgers en bij het bedrijfsleven en de provincie dit door een activerende rol wil ondersteunen.

Onderwerp: Grondwaterwet; wijziging van de vergunning voor grondwateronttrekking van Vitens N.V. voor de drinkwaterwinning Hammerflier in de gemeente Twenterand.

Kenmerk: 2008/0111477

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben een besluit vastgesteld tot wijziging van de Grondwaterwetvergunning van waterleidingbedrijf Vitens N.V. voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van de drinkwaterwinning Hammerflier in de gemeente Twenterand. De wijziging van de vergunning heeft betrekking op de kadastrale percelen waar Vitens N.V. de winputten mag plaatsen. Tevens worden de aan de vergunning verbonden voorschriften geactualiseerd. De wijziging van de vergunning en de voorschriften hebben geen gevolgen voor andere bij het grondwater betrokken belangen.

Het besluit wordt (met de bijbehorende stukken) met ingang van 28 augustus 2008 gedurende zes weken voor inspraak ter inzage gelegd in het gemeentehuis van Twenterand te Vriezenveen en in het provinciehuis te Zwolle.

Onderwerp: Subsidiebeschikkingen PMJP/POP-2/LEADER-as maart tranche 2008

Kenmerk: 2008/0109908

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot het afgeven van 7 positieve subsidiebeschikkingen in het kader van het Provinciaal Meerjarenprogramma voor het landelijk gebied. Voor deze projecten is naast een provinciale subsidie tevens een subsidie in het kader van de LEADER-as uit het Europees subsidieprogramma POP-2 beschikbaar. De subsidies worden verstrekt voor projecten dieeen bijdrage leveren aan versterking van de sociale en economische vitaliteit van het platteland in Overijssel. Met de uitvoering van de beschikte projecten worden o.a. de volgende resultaten bereikt:


- een publieksvoorziening en de ontwikkeling van een innovatieve produktielijn op een kaasboerderij in Deurningen


- het inrichten van van informatiepunten voor toerisme en voor de promotie van streekeigen produkten op 5 plaatsen in Salland


- het bevorderen van kunstbeleving door het plaatsen van kunstwerken op en nabij een recreatiebedrijf in Lemele


- de verbetering van de agrarische structuur in een gebied van 300 ha nabij Geesteren.

Hiervoor stellen zij ¤ 482.044,00 aan Europese middelen beschikbaar (ELFPO fonds) en ¤ 259.272,00 aan eigen provinciale middelen beschikbaar. Met deze bijdragen wordt een totale investering gerealiseerd van ruim ¤ 1,6 miljoen.

Nadere inlichtingen m.b.t. de in de lijst omschreven besluiten kunt u verkrijgen via het team

Communicatie van de provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 00.