Ingezonden persbericht


Omstreden sculptuur van Paul McCarthy Santa Claus ('buttplug') gaat verhuizen

Na een verblijf van drie jaar in Museum Boijmans Van Beuningen gaat Santa Claus verhuizen. De omstreden sculptuur van Paul McCarthy vond tijdelijk onderdak in het museum, nadat de Gemeente Rotterdam het kunstwerk niet passend vond voor plaatsing in de openbare ruimte. Na een jarenlange publieke discussie is dit besluit herzien en wordt Santa op donderdag 21 augustus op straat gezet, alvorens aan het eind van het jaar zijn definitieve plek in te nemen aan het Eendrachtsplein in het hart van Rotterdam.

Het kunstwerk Santa Claus van Paul McCarthy veroorzaakte de afgelopen jaren veel ophef in Rotterdam. De zes meter hoge kerstman houdt een buttplug in de rechterhand. Met deze aanval op de kerstman, het icoon van commercieel succes, neemt de McCarthy onder meer de westerse consumeerdrang onder de loep. Het beeld werd in 2001 door de Amerikaanse kunstenaar gemaakt in opdracht van de Internationale Beelden Collectie Rotterdam voor een plek in de stad. Nog voor de onthulling werd het door de gemeenteraad echter aanstootgevend geacht en daarmee ongeschikt voor de openbare ruimte.

Bijlagen:

- Volledig persbericht

- Afbeeldingen:

01 Paul McCarthy, Santa Claus, 2001. Internationale Beelden Collectie Rotterdam. Foto van het beeld op de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen: Jannes Linders
02 Santa Claus arriveert bij Museum Boijmans Van Beuningen in 2005. Foto: Hans Abelman
03 Santa Claus wordt in het museum naar binnen getakeld in 2005. Foto: Hans Abelman