Ingezonden persbericht


Persbericht

Uitkomsten ketengestuurd rassenonderzoek zaaiuien nu per regio

Na drie jaar onderzoek geeft UIKC resultaten vrij per regio

Het UIKC heeft recent de gegevens verwerkt van het derde jaar waarin het ketengestuurd rassenonderzoek zaaiuien is uitgevoerd. Dit jaar worden de cijfers gepubliceerd uitgesplitst per regio.
Bij het ketengestuurd rassenonderzoek zijn naast de telers ook de ketenpartijen zoals zaadhuizen en verwerkers betrokken bij de opzet van het protocol en de uitvoering ervan. In de analyses van de kwaliteit wordt nadrukkelijk ook gekeken naar de kwaliteitseigenschappen van het ras voor en na bewaring.

Al in 2006 en 2007 heeft deze aanpak geresulteerd in een rassenlijst, welke sinds 2001, na het beëindigen van de collectieve financiering van het Productschap Akkerbouw niet meer was verschenen.
Het UIKC heeft in overleg met zaadhuizen en verwerkers de methode van rassenbemonstering en beoordeling op een nieuwe leest geschoeid.. Dit met als doel om het onderzoek beter aan te laten sluiten bij de wensen van de belanghebbenden.

Het onderzoek is steeds uitgevoerd in drie herhalingen en op twee locaties, nl. in Zuid West Nederland en in Flevoland. De ervaring uit de praktijk is dat er duidelijke verschillen zijn. Dat wordt met de UIKC gegevens bevestigd. Enkele rassen doen het in de ene regio duidelijk beter dan in de andere regio.

De rasgegevens worden op de uiendag van het UIKC op Proefboerderij Rusthoeve te Colijnsplaat op 28 augustus a.s. middels een publicatie aan de bezoekers ter beschikking gesteld.

ABN-AMRO en ZLTO zijn hoofdsponsors van de landelijke uiendag van het UIKC.

Het Uien Innovatie en Kennis Centrum wil onderzoek en advies bundelen onder één dak en de wensen voor onderzoek ketengericht benaderen. Het UIKC is in gesprek met vele bedrijven in de sector en streeft naar maximaal commitment. Het UIKC is een initiatief van DLV Plant en Proefboerderij Rusthoeve.