Ingezonden persbericht


Persbericht: Het Gebruiksbesluit gepubliceerd.

Op 19 augustus jl. is het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken, afgekort het Gebruiksbesluit gepubliceerd in het Staatsblad.

Het Gebruiksbesluit gaat de voorschriften met betrekking tot het brandveilig gebruik uit de gemeentelijke bouwverordening vervangen.

Op 1 oktober 2008 zullen alle gemeenten met deze Algemene maatregel van bestuur gaan werken. Gemeenten hebben vanaf die datum 1 jaar de tijd om de gemeentelijke bouwverordening met de voorschriften van het Gebruiksbesluit in overeenstemming te brengen. Tot die tijd werken de voorschriften van het Gebruiksbesluit alvast rechtstreeks.

Nieuw in het Gebruiksbesluit is de gebruiksmelding. Deze gebruiksmelding vervangt voor 80% de "oude" gebruiksvergunning. De gebruiksmelding is meer dan alleen een telefoontje naar de gemeente plegen. Het Gebruiksbesluit geeft aan dat een melding moet worden gedaan middels een vastgesteld meldingsformulier. Dit formulier is straks te downloaden via de internetsite van het Ministerie van VROM. Bij de melding kunnen Burgemeester en wethouders besluiten dat er een situatietekeningen en bouwkundige plattegrond van elke bouwlaag moet worden ingediend. Per gemeente kunnen de indieningvereisten dus verschillen.

Het onafhankelijke projectadviesbureau InterConcept BV. organiseert op donderdag 18 september en dinsdag 23 september de Cursus Gebruiksbesluit. In één dagdeel worden o.a. onderwerpen zoals de gewijzigde indieningvereisten, de nieuw geïntroduceerde gebruiksmelding en de overgangsbepalingen behandeld. Meer informatie kunt u vinden op de website www.interconcept.nl

Download het Gebruiksbesluit

Bron: www.interconcept.nl

Met Vriendelijke Groeten,

Huib van de Vrie
Vakgroepcoördinator Fysieke Veiligheid
InterConcept BV.

Tel. 06-51394434
Email: h.van.de.vrie@interconcept.nl