Universiteit van Amsterdam

Waarom verdienen aantrekkelijke mensen meer?

Onaantrekkelijke mensen verdienen minder dan aantrekkelijke mensen omdat ze gediscrimineerd worden op uiterlijk. Dit concludeert UvA-econoom Jeroen van de Ven na bestudering van een spelshow. Met twee Britse collega-onderzoekers maakte hij een analyse van de spelshow Deelt ie 't of deelt ie 't niet?, waarin spelers andere kandidaten weg moeten sturen. De minst aantrekkelijke kandidaat wordt twee keer zo vaak weggestuurd, ondanks een even goede prestatie. De onderzoeksresultaten worden deze week besproken in het populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Michèle Belot (University of Essex), V. Bhaskar (University College London) en Jeroen van de Ven (Amsterdam Center for Law & Economics, UvA) richten zich in hun onderzoek op discriminatie op basis van uiterlijk. Zij bestudeerden talloze afleveringen van de in 2002 door SBS6 uitgezonden spelshow Deelt ie 't of deelt ie 't niet met Peter Jan Rens. In de spelshow kunnen de kandidaten geld verdienen door quizvragen goed te beantwoorden. Het spel begint met vijf kandidaten, maar elke ronde wordt een kandidaat weggestuurd door de kandidaat die op dat moment de hoogste score heeft. Onaantrekkelijke kandidaten worden twee keer zo snel weggestuurd en worden daarmee gediscrimineerd, stellen de onderzoekers. Ook gaat een onaantrekkelijke kandidaat gemiddeld met ¤ 300 minder naar huis dan eeen aantrekkelijke kandidaat. De onderzoekers presenteerden hun resultaten in een onderzoeksrapport dat deze week besproken wordt in het populair-wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Dat aantrekkelijke mensen meer verdienen werd reeds vastgesteld in eerdere onderzoeken met arbeidsmarktdata. Hieruit bleek dat aantrekkelijke mensen 10 tot 15 procent meer verdienen dan onaantrekkelijke mensen. In die onderzoeken werd echter niet verklaard waarom aantrekkelijke mensen meer verdienen. Discriminatie is een mogelijke verklaring, maar het is ook denkbaar dat aantrekkelijke mensen productiever zijn. Bovendien werd geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen oorzaak en gevolg. Personen met een hoger inkomen zouden bijvoorbeeld meer aandacht aan hun uiterlijk kunnen gaan besteden.

Belot, Bhaskar en Van de Ven testten de mogelijke verklaringen door de bestudering van een spelshow. Ze verzamelden kenmerken van deelnemers en keken naar hun gedrag. Op basis daarvan konden zij een statistische analyse uitvoeren. De onderzoekers vonden geen enkel statistisch verschil in productiviteit tussen aantrekkelijke en onaantrekkelijke mensen: beide groepen waren even goed in het beantwoorden van vragen en geld verdienen voor de finale. Hieruit maken zij op dat het verschil in inkomsten veroorzaakt wordt door discriminatie op uiterlijk.

Publicatiegegevens
Michele Belot, V. Bhaskar and Jeroen van de Ven (2007) Insidious Discrimination? Disentangling the Beauty Premium on a Game Show.