Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Aanstaande bloei Amorphophallus titanum
Verwacht binnen 10 dagen


. De Reuzenaronskelk groeit meer dan voorspoedig

Kort geleden kon de Nationale Plantentuin van België in Meise bericht doen van de bloei van een Reuzenaronskelk. Nu valt die eer aan de Hortus botanicus in Leiden te beurt. Binnen 10 dagen, vanaf vandaag 19 augustus, zou het al zo ver kunnen zijn.

Deze bijzondere tropische aronskelk, met de Latijnse naam Amorphophallus titanum, is afkomstig uit centraal Sumatra en zal in de Leidse Hortus voor het eerst sinds 2003 weer bloeiend te zien zijn. Voor botanisch onderzoek van specialisten van het Nationaal Herbarium Nederland zijn sinds de jaren '90 van de vorige eeuw een groot aantal tropische aronskelken in de Hortus gekweekt. In de zomer van 1998 kwamen er onverwacht twee exemplaren tot bloei en zo kon mannelijk stuifmeel van de eerste plant op de vrouwelijke bloemen van de tweede plant gezet worden. De Reuzenaronskelk die nu gaat bloeien is een nakomeling van deze twee planten. Ook bij deze Reuzenaronskelk zal, in het kader van een conservation project, geprobeerd worden om met 'extern' stuifmeel zaden tot ontwikkeling te brengen. Zo draagt de Leidse Hortus bij aan het, weliswaar 'in gevangschap', behoud van deze ernstig bedreigde plantensoort.

Alles aan de Reuzenaronskelk is bijzonder: de vorm (de Latijnse naam suggereert vormloos fallusachtig), de kleur (van linde- tot mos- tot olijfgroen en bordeauxrood), de geur (dooie-dieren-lucht) en de enorme groeikracht van de bloeiwijze (21 cm op 6 augustus - 103 cm op 19 augustus). De Reuzenaronskelk maakt, afhankelijk van de plek waar de plant staat, tussen de 8 en 15 jaar lang steeds 1 blad (een bladsteel met bladgroen). Na verloop van tijd sterft het blad af, de knol gaat in rust en bij de volgende groeiperiode is het blad verdubbeld in grootte. Zo kan er weer meer energie naar de knol gestuurd worden. Uiteindelijk, meestal als de knol zwaarder is dan 30 kilo, ontwikkelt zich niet een blad maar een bloeiwijze. Binnen drie weken tijd (de Leidse Reuzenaronskelk houdt zich voorbeeldig aan dit schema) ontwikkelt zich een geurkolf die wel 2 meter hoog kan worden en die omwikkeld is met een groen, geplooid schutblad.

Pas in de loop van middag, als het schutblad rondom de geurkolf zich ontvouwt, weten de kasmedewerkers dat bloei aanstaande is. In het duister van de avond ontwikkelt zich dan een enorme stank die vanuit ontploffende geurpakketjes op de kolf verspreidt wordt. Insecten komen op de geur af en vliegen de geurkolf in richting de mannelijke en vrouwelijke bloemen die onderin de bloeiwijze zitten. Doen ze hun werk goed dan verlaten ze, bedekt met stuifmeel, de volgende dag de bloeiwijze en gaan ze op weg naar een ander exemplaar. Na de eerste nacht van bloei volgt nog de dag dat bloeiwijze goed te zien is en dan gaat het snel bergafwaarts richting het maken van zaden.


. De eerste nacht van bloei zal de Hortus open zijn tot 23.00 uur. Wanneer dat precies is houdt de natuur nog even geheim maar zodra de eerste tekenen zich voordoen volgt er nader bericht. De entree geldt overigens de avond van bloei zoals normaal.


. Wie een mailbericht wil ontvangen van bloei van de Reuzenaronskelk en dit fenomeen van de natuur niet wil missen kan een mailadres achterlaten via hortus@hortus.leidenuniv.nl


. Gedurende de normale openingstijden (dagelijks 10-18 uur) is de groei van de Reuzenaronskelk te volgen. Naast de bloeiwijze staat een meetlat waar de groeisprongen worden bijgehouden.

Verwachte bloei van de Reuzenaronskelk

Waar

Hortus botanicus Leiden - Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Wanneer

De bloei wordt verwacht binnen 10 dagen, vanaf 19 augustus

Kosten

Entree

5 euro

Entree 65+

3 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP

2,50 euro

Museumkaart

Gratis

Informatie

071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Toegankelijkheid

Een deel van de Hortus, o.a. de Victoriakas, is niet goed bereikbaar voor mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel of rollator.

Aan de redactie:

Voor informatie over de aanstaande bloei van de Reuzenaronskelk of het opvragen van beeldmateriaal kunt u contact opnemen met kaschef Art Vogel via 06 - 1254 2374 of Stans van der Veen 071- 527 5144 / veen@hortus.leidenuniv.nl

U bent van harte welkom opnames te komen maken in de tropische kassen. Graag eerst even melden bij Art Vogel of Stans van der Veen.

19 augustus 2008, Leiden

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden. Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeldt in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw e-mailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

Stans van der Veen

Publiek en Informatie

. 071 - 5275144 / veen@hortus.leidenuniv.nl


---- --