Gemeente Heeze-Leende


Actie gemeentelijke waardering mantelzorg

Hebt u een partner, ouder, kind, vriend of buur die langdurig voor u zorgt? Dan zijn zij uw mantelzorger, en kunt ú er voor zorgen dat zij een waardering ontvangen. U kunt dat doen door uw mantelzorger(s) aan te melden voor de actie `gemeentelijke waardering mantelzorg'. Deze waardering is een bedrag van minimaal EUR 50,- tot maximaal EUR 250,- dat aan uw mantelzorger wordt overgemaakt.

De hoogte van het bedrag hangt af van het aantal mantelzorgers dat hiervoor wordt aangemeld. De gemeente heeft hiervoor éénmalig een budget beschikbaar van EUR 25.000,- en wil daarmee haar waardering uiten voor de -soms zeer intensieve- inzet van mantelzorgers. Dit budget wordt verdeeld onder de aangemelde mantelzorgers. Worden bijvoorbeeld 200 mantelzorgers aangemeld dan krijgen deze ieder EUR 125,-, worden 110 mantelzorgers aangemeld dan krijgen deze ieder EUR 227,27. Alleen de eerste 500 aangemelde mantelzorgers ontvangen een waardering. Deze bedraagt maximaal EUR 250,-.

Wie komt in aanmerking voor de `gemeentelijke waardering mantelzorg'?

De waardering is bedoeld voor degene die gedurende ten minste drie maanden en gedurende ten minste acht uren per week onbetaald mantelzorg aan u verleent omdat u bijvoorbeeld chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend bent. Het gaat niet om beroepsmatige zorg, maar zorg vanwege de persoonlijke band met u. Een mantelzorger kan de zorg niet zomaar beëindigen en verricht soms verpleegkundige handelingen. Mantelzorg is níet de alledaagse zorg voor bijvoorbeeld een gezond kind. Met mantelzorg wordt níet bedoeld de vrijwilligerszorg, zorg waarvoor men vrijwillig kiest en die naar eigen keuze kan worden beëindigd. Hebt u een mantelzorger die aan het bovenstaande voldoet en die inwoner is van Heeze-Leende? Meld deze dan aan voor de actie!

Hoe kunt u uw mantelzorger aanmelden?

Aanmelding kan met een formulier dat u telefonisch kunt aanvragen op servicenummer 0900-2244422 (lokaal tarief) of kunt afhalen aan de centrale balie in het gemeentehuis. U kunt het formulier ook downloaden op deze website, hiervoor kunt u doorklikken naar de desbetreffende pagina formulieren (onder Wmo/Welzijn>Gemeentelijke waardering mantelzorg).

Per formulier kunt u twee mantelzorgers aanmelden, mits deze uiteraard voldoen aan de gestelde eisen: mantelzorg verleend gedurende ten minste drie maanden en ten minste acht uren per week, en inwoner van Heeze-Leende.

Heeft u meer mantelzorgers dan kunt u meerdere formulieren gebruiken. Mantelzorgers kunnen zichzelf niet aanmelden, zij kunnen alleen worden aangemeld door degene die de zorg ontvangt. Is de aanvrager minderjarig, dan kan het formulier ingevuld worden door een wettelijk vertegenwoordiger. Het formulier moet aan de gemeente worden teruggestuurd uiterlijk op maandag 15 september 2008.

Wat gebeurt er na aanmelding?

Tijdens de Wmo-middag op maandag 22 september (nadere publicatie volgt) zal bekend worden gemaakt hoeveel mantelzorgers ziin aangemeld (er worden geen namen genoemd) en welk bedrag zij ontvangen. De adresgegevens van de mantelzorgers zullen eenmalig, alleen aan het Steunpunt Mantelzorg van Paladijn worden overhandigd voor opname in het adressenbestand. Na 22 september ontvangen de (maximaal eerste 500) aangemelde mantelzorgers van de gemeente een schriftelijke bevestiging van het bedrag, en wordt het bedrag aan hen overgemaakt.

Deze 'gemeentelijke waardering mantelzorgers' is een eenmalige actie van de gemeente Heeze-Leende, en staat geheel los van het landelijk 'compliment' van EUR 250,- die mantelzorgers in 2007 voor het eerst konden ontvangen, en die in het najaar van 2008 voor de tweede maal wordt verstrekt. Mantelzorgers die dit landelijk 'compliment' ontvangen, kunnen dus ook in aanmerking komen voor de gemeentelijke waardering.

Vindt u ook dat uw mantelzorger gewaardeerd mag worden? Stuur dan vandaag nog een ingevuld aanvraagformulier op of lever het in bij de gemeente. Dan kunnen wij de (eerste 500) mantelzorgers waarderen met ten minste EUR 50,- maar misschien wel met EUR 250,-!

Vragen?

Heeft u vragen over deze actie neem dan op dinsdag of woensdag contact op met mevrouw J. Kuijs, telefoon 040-22 41 461 of j.kuijs@heeze-leende.nl.

Steunpunt Mantelzorg

Bij het Steunpunt Mantelzorg kunt u als mantelzorger terecht voor informatie en persoonlijke begeleiding. Het Steunpunt Mantelzorg is een onderdeel van Paladijn, organisatie voor welzijn. De voorbereidingen voor het realiseren van het Steunpunt zijn in volle gang. Wel is er nu al de mogelijkheid van een huisbezoek of afspraak. Advies en ondersteuning zijn ook telefonisch en per mail mogelijk.

Het team Paladijn Heeze-Leende-Sterksel is momenteel gevestigd aan de Jan Deckersstraat 26,

lokaal 14, 5591 HS Heeze. De contactpersoon is Marjolein Dubbelman, tel. (040) - 224 15 28 of e-mail
marjoleindubbelman@paladijn-welzijn.nl