Nederlandse Tafeltennisbond

verdedigen"
BEIJING 2008: "Meer punten gemaakt met aanvallen dan verdedigen"

Een zenuwachtig begin, het batje van opponente Zhu Fang (Spa) werd meerdere keren afgekeurd, kostte Li Jie de openingsgame in de tweede ronde van het olympisch enkelspel. Daarna was een aanvallend erg sterke Li bij de les en plaatste ze zich met 4-1 voor de derde ronde.

Door het uitlopen van de andere wedstrijden, begon het duel van de Nederlandse sowieso al later. Het duurde nog langer, omdat de scheidsrechters in eerste instantie zowel het normale batje als de reserve versie afkeurden. Nadat Zhu Fang opnieuw geplakt had en het rubber wel vlak was, konden beide speelsters beginnen.

,,De spanning was behoorlijk groot", constateerde bondscoach Pieke Franssen. ,,Het landentoernooi was toch niet wat Jie ervan verwacht had, dus het was een enorme opluchting dat het spel er nu wel uitkwam. Zhu Fang staat misschien maar 79ste op de wereldranglijst, maar is erg sterk. Niet voor niets verloor ze vorig jaar op de EK met maar 4-3 van Li Jiao."

In de vierde game dreigde het toch nog spannend te worden, maar op 12-12 kreeg Zhu Fang rood van de arbiter uit Qatar wegens tijdrekken en ontving Li Jie automatisch een punt. Daarna was het verzet van de Spaanse definitief gebroken.

Opvallend genoeg maakte verdedigster Li haar meeste punten met aanvalsballen en overnames. Iets waarop ze de laatste maanden hard getraind heeft. ,,Dat is de grote winst ten op zichte voor de vorige toernooien. Normaal deed ze dat alleen in de trainingen, maar nu ook in de wedstrijden. Dat kan haar helpen om verder te komen."

NTTB/HH