Ingezonden persbericht


Dennis Swart pakt belangrijke punten in hectisch weekend

NÜRBURG, 18 AUGUSTUS 2008 - De ATS Formule 3 Cup races afgelopen weekend op de Nürburgring (Duitsland) hebben voor Dennis Swart niet helemaal het gewenste resultaat opgeleverd. De Amsterdammer, die tweemaal van poleposition vertrok, moest in de races respectievelijk genoegen nemen met een vijfde plaats en een derde plaats in de Trophy Cup. Met dit resultaat bezet Swart momenteel de tweede plaats in de ATS Formule 3 Trophy Cup met totaal 79 punten.

KWALIFICATIES:
Door het krappe tijdschema tijdens de 'ADAC 1000km-Rennen' moest men op vrijdagmorgen direct beginnen met de eerste kwalificatie. Swart koos met nieuwe banden het asfalt en probeerde meteen een snelle tijd op de chrono's te zetten. Hij zat goed in het ritme en was in zijn eerste vliegende ronde al vier tienden los van de nummer twee in zijn klasse. Swart behield zijn eerste plaats goed vast en pakte met een tijd van 1:55.395 zijn belangrijke poleposition. Op zaterdagmorgen 8:00 uur stond de afsluitende kwalificatie op het programma. Swart ging als één van de laatste naar buiten en zette in zijn derde rondje opnieuw de snelste tijd van alle concurrenten neer. Hij was bovendien zijn grootste rivaal in de Trophy Cup Marco Oberhauser voor de tweede maal te snel af.

RACE 01 + 02:
Ondanks lichte wielspin kwam Swart in de eerste race op zaterdagmiddag goed van zijn plaats. Hij moest niet veel later echter vol in de ankers toen een wagen vlak voor hem bleef staan. Zijn naaste concurrent Oberhauser wist hiervan te profiteren en haalde hem in. De Nederlander ging daarna met het hele deelnemersveld de eerste haakse rechterbocht in. Hij probeerde via de binnenkant een rijder te passeren, maar werd daarbij geraakt. Ondanks een kapotte voorvleugel vervolgde Swart zijn race, maar kwam een ronde later toch naar binnen voor een nieuwe neus. De rijder van het Tsjechische team KFR verloor hierdoor de aansluiting en moest vanuit het achterveld weer naar voren zien te komen. Na veertien ronden werd hij uiteindelijk als vijfde in zijn klasse (twintigste algemeen) afgevlagd.

In de tweede heat op zaterdag kwam Swart wel goed uit de startblokken. In de chaotische openingsfase wist Swart handig om de gestrande bolides heen te rijden en zat in de slipstream van Guilio Glorioso. Swart probeerde de Italiaan te passeren, maar de rijder van Team Rhino's Leipert hield de deur stevig dicht. Bij het aanremmen van de chicane moest Glorioso echter zijn meerdere in Swart erkennen, waardoor de rijder met startnummer 55 weer aan de leiding ging in de Trophy Cup. De race was echter nog niet beslist toen Swart geheel onverwacht bij het uitkomen van een bocht van de baan spinde. Hij viel weer terug naar de tweede plaats achter Oberhauser. Swart liet zich niet zomaar uit het veld slaan en wist het gat naar de Oostenrijker snel dicht te rijden. Het venijn van de tweede race zat in de staart. Toen Oberhauser in de allerlaatste ronde werd opgehouden door de langzamere Luca Iannaccone, liet de rijder van Neuhauser Racing een gat vallen. Swart dook via de binnenkant in het gat en probeerde Oberhauser vlak voor de eindstreep te verschalken. Hij werd geraakt door Oberhauser waar Shirley van der Lof als lachende derde optimaal van wist te profiteren. Swart kwam als derde over de meet (zestiende algemeen) en belandde hierdoor toch op het podium.

DENNIS SWART: "Het was een raar weekend, waar ik met gemengde gevoelens op terugkijk. Het weekend begon voortvarend met een dubbele poleposition en wilde het in de races afmaken. In de eerste race ging het echter fout in de eerste bocht, waardoor ik met een kapotte voorvleugel veel posities heb moeten prijsgeven. Als er niets was gebeurd dan had ik gewoon op het podium moeten eindigen. In de tweede race ging het beter, maar spinde ik onbegrijpelijk van de baan. Met een vreemd raceongeluk vlak voor start-finish waar Oberhauser niet helemaal vrij uit gaat, moest ik uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. Ik heb mijn eerste plaats voorlopig moeten afstaan aan Oberhauser, maar zal er in de komende races op de Lausitszring (05 -07 september aanstaande) alles aandoen om deze weer te heroveren."

UITSLAG RACE 01 ATS FORMULE 3 CUP - NÜRBURGRING, ZATERDAG 16 AUGUSTUS 2008


01. Frédéric Vervisch, Jo Zeller Racing 26:29.085
02. Laurens Vanthoor, Van Amersfoort Racing, + 21.275s
03. Kevin Mirocha, Josef Kaufmann Racing,+ 23.567s 20. DENNIS SWART, TEAM KFR, (VIJFDE IN TROPHY CUP)+ 1 ronde

UITSLAG RACE 02 ATS FORMULE 3 CUP - NÜRBURGRING, ZATERDAG, 16 AUGUSTUS 2008


01. Frédéric Vervisch, Jo Zeller Racing, 26:38.784
02. Laurens Vanthoor, Van Amersfoort Racing, + 09.651s
03. Rafael Suzuki, Performance Racing,+ 10.440s 16. DENNIS SWART, TEAM KFR, (DERDE IN TROPHY CUP)+ 1:00.470

NIEUWS en FOTO'S worden aangeboden door INSIGHT F1 MOTORSPORT REPORT. Bezoek voor meer informatie www.dennisswart.com of contacteer Roelof Oosterhuis (media@insightf1.com, +31 652 056 637).