Universiteit Leiden

Vier Mozaïeksubsidies voor Leiden

Vier van de 24 Mozaïeksubsidies voor jonge talentvolle allochtone afgestudeerden gaan naar Leidse aanvragers. Een Mozaïeksubsidie bedraagt 180.000 euro waarmee een afgestudeerde promotieonderzoek kan bekostigen. NWO en het ministerie van Onderwijs verstrekken de subsidies.

Workshops

In totaal reageerden 111 studenten en afgestudeerden op een oproep voor onderzoeksideeën. De 43 beste kandidaten volgden bij Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) workshops. Daarin werkten zij hun onderzoeksideeën verder uit en gaven zij een presentatie.

Mozaïekdag

De uitgewerkte aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in binnen- en buitenland en door een vakkundige selectiecommissie.

Van de 43 aanvragers kregen 24 kandidaten een subsidie toegewezen. Elke kandidaat ontvangt 180.000 euro voor een promotieonderzoek aan een universiteit. Het totaalbudget voor 2008 komt daarmee op iets meer dan vier miljoen euro. Dat bedrag wordt gezamenlijk gefinancierd door NWO en het ministerie van Onderwijs.

Cum laude

Het merendeel van de gehonoreerden komt uit Suriname, Turkije en China. De Leidse aanvragers komen uit Iran (2x), Suriname en Kaapverdië. De helft van de winnaars is vrouw. De meeste kandidaten komen uit de (bio-)medische wetenschappen en de maatschappij- en gedragswetenschappen.

Veel laureaten studeerden cum laude af. Sommige combineerden meerdere studies. Vaak wonnen zij al prijzen of schreven ze tijdens hun studie mee aan wetenschappelijke publicaties. Zes kandidaten studeren in 2008 af en kunnen aansluitend met hun promotieonderzoek beginnen.

Plasterk

Op 13 november 2008 ontvangen de 24 laureaten een oorkonde van minister Ronald Plasterk van Onderwijs. Aansluitend wordt voor alle 112 Mozaïeklaureaten tot nu toe en hun families een speciale middag georganiseerd.

De Leidse laureaten zijn:

E. (Esfaindyar) Daneshvar Tehranizad (m, 1974), Iran, Franse Taal en Cultuur: Frans- Perzische literatuur.

Auteurs afkomstig uit Iran die in het Frans schrijven ontwikkelen een nieuwe literatuur. Tegenstrijdigheden maar ook verrijking komen voort uit deze vermenging. De bestudering ervan kan de complexiteit van twee heel verschillende culturen die samenkomen in onze huidige samenleving ophelderen.

S.R.S. (Serena) Does (v, 1981) Suriname, Social and Organizational Psychology: Werken voor sociale gelijkheid.

Hoe zijn leden van meerderheidsgroepen (mannen, autochtonen) te motiveren om zich in te zetten voor het verbeteren van de maatschappelijke positie van minderheden (vrouwen, allochtonen)? De onderzoekster verwacht dat leden van een meerderheidsgroep zich positief uitgedaagd voelen in plaats van bedreigd als zij zich in interacties met minderheden richten op de eventuele winsten in groepsmoraliteit. De andere mogelijkheid zou zijn dat ze zich richten op het verlies van relatieve maatschappelijke status als gevolg van de positieverbetering van minderheden. Het onderzoek omvat experimentele studies waarbij aan de hand van hartslag- en bloeddrukmetingen wordt bepaald onder welke omstandigheden meerderheidsgroepsleden zich uitgedaagd of juist bedreigd voelen en hoe dat hun gedrag ten opzichte van minderheden beïnvloedt.

P. (Peyman) Jafari (m, 1976), Iran, Politicologie: Political liberalisation and de-liberalisation in Iran.

Between 1997 and 2005, Iran witnessed a process of political liberalisation and de-liberalisation. This research explores the role of class, state-society and international power structures, and the role of social actors such as civil society organizations and movements in the transformation and maintenance of authoritarian rule.

O.H. (Ornelia) Ramos (v, 1985), Kaapverdië, Biofarmacie: Nieuw doelwit voor medicijnen tegen aderverkalking

Naast een hoog cholesterolgehalte hebben chronische ontstekingen een belangrijke rol in de ontwikkeling van aderverkalking. Onderzoeken laten zien dat een eiwit hierin een belangrijke rol kan spelen. Ramos gaat de rol van dit eiwit in aderverkalking nader bestuderen.

(19 augustus 2008/CH)
19/8/2008