Marokkanen kopen steeds vaker woning in Marokko, Nederlanders volgen gestaag


AMERSFOORT, 20080819 -- Steeds meer Marokkanen kopen vanuit Europa een woning in het land van herkomst, Marokko. Dit doen zij niet meer in het gehucht of dorp waar zij, of hun ouders, vandaan komen, maar voornamelijk in de Noordelijke regio, waaronder, Al Hoceima, Nador, Taza, Tetouan en Tanger. Vooral Tanger en de regio lijken een grote magneet op vastgoedinvesteerders van Marokkaanse afkomst te hebben.

Abdelbasset Zaghdoud, van AZ MEDIAIR, aanbieder van Marokkaans vastgoed op de Nederlandse markt met o.a. Diorlux geeft aan; "dit heeft een aantal redenen; Enerzijds zijn er steeds meer Marokkanen in Nederland, die een redelijk salaris hebben en zich een vakantiehuis in het buitenland kunnen permitteren, anderzijds is er ook door alle strubbelingen en negativiteit, de laatste jaren aangaande Marokkanen juist een focus door hen geweest op Marokko. De binding van vele Marokkanen in Nederland met de streek van herkomst `de Rif' en de economisch uitstekende situatie in Marokko lijken de hoofdfactoren te zijn om in die Noordelijk regio in vastgoed te investeren".

Uit alle hoeken stromen investeerders naar Marokko toe. Van Europese bedrijven tot Chinese, van multinationals uit de VS tot puissant rijke Arabieren, iedereen verdringt zich om te investeren in Marokko. Uit officiële gegevens blijkt dat de economische groei in 2007, + 7.6 % bedroeg en de inflatie slechts 2.9 % bedroeg. Het bruto nationaal product nadert de 65 miljard euro. Voor 2008 lijken de gegevens evenzo goed te zijn, vooral als men de economische neergang over de gehele wereld door de internationale kredietcrisis in rekenschap neemt en men in geheel Europa rekening houdt met een depressie. Een teken aan de wand is de Beurs van Casablanca, die in het eerste half jaar een rendement heeft gemaakt van ruim 30%, de allerbeste van alle beursindexen in de wereld! Als Marokkaan in Nederland, draagt Abdelbasset Zaghdoud, Marokko een heel warm hart toe en heeft het initiatief met Promo Rocco opgepakt om het image van Marokkanen te verbeteren en Marokko beter op de Nederlandse kaart te zetten, vertelt enthousiast verder. "Marokko ontwaakt eindelijk uit `de 1001 nacht' associatie en staat klaar om de 21ste eeuw te betreden met enorme potenties. Google eens op economische of vastgoedtermen in het Frans of Engels en je wordt overladen met positief nieuws over en uit Marokko. De economie in Marokko is duidelijk booming. Wekelijks ontvangt koning Mohammed VI hoge delegaties van investeerders of opent ergens een nieuw infrastructuurproject, resort, opleidingsinstituut, medische locatie of een bedrijf. Het is jammer dat de Nederlanders het nog niet door hebben. Dit komt omdat de kennis van de hedendaagse ontwikkelingen van Marokko bij Nederlanders vaak beperkt, oppervlakkig of vertekend is. Nederlanders denken dat Marokko een erg moeilijk en ondoordringbaar land is. De andere negatieve associaties die veel Nederlanders maken, is vooral met de problematiek van de Marokkanen in Nederland."

De Marokkaanse regering doet veel om buitenlandse investeerders aan te trekken. Dit blijkt onder meer uit de geleidelijke afbraak van invoerrechten, de wetgeving ter bescherming van buitenlandse investeringen, de verdragen met diverse landen op het gebied van betalingsverkeer, de handel, het transport en het voorkomen van dubbele belasting. Ook het faciliteren door middel van investeringscentra en belastingvrije zones en het aanpassen van de wetgeving, het belastingklimaat, de bescherming van ondernemers en administratieve transparantie scoort Marokko steeds beter. Sinds koning Mohammed VI in 1999 op de troon kwam en zijn vooruitstrevende regering, die een liberaal beleid nastreeft, zijn de ambities van Marokko behoorlijk opgeschroefd en heerst een nieuwe economische dynamiek. Marokko doet er alles aan om zichzelf op Westers niveau te brengen. Het is aan alles te zien, hoe er een frisse wind door Marokko waait. Marokko ondergaat werkelijk een flinke metamorfose. De investeringsmogelijkheden zijn sinds 2002 explosief gegroeid. Het land doet grootschalige investeringen, zoals in nieuwe havens, nieuwe badplaatsen en satellietsteden, enorme ontwikkeling in het toerisme, snelwegen ontsluiten het land, de binnensteden worden opgeknapt en nog veel meer. Dankzij het progressieve beleid wordt heel Marokko op de schop genomen! In allerlei sectoren wordt er hard gewerkt met nieuw elan naar een nieuw modern Marokko. De verbeterde economie is vooral goed merkbaar in de infrastructuur, de toerismebranche en de bouwsector, maar andere sectoren laten ook groei zien. Het prestige project van de bouw een dubbele spoorwegtunnel onder de Straat van Gibraltar, zodat u in 2020 met de HSL uit Amsterdam tot aan Marrakech kunt reizen is er maar een van.

Marokko is een fascinerend aantrekkelijke vakantieland vol afwisseling. Toeristen beginnen de schoonheid van het land echt te ontdekken, sinds de recentelijk ondertekening van het openluchtruimverdrag, wat betekend dat alle vliegtuigmaatschappijen op Marokko mogen vliegen en dus ook de prijsvechters, is Marokko goedkoop en beter bereikbaar voor de gemiddelde Europeaan. Marokko beschikt over aantal zeer belangrijke troeven. Het koninkrijk biedt werkelijk alles voor een interessante en onvergetelijke vakantie. Een goed klimaat, schone zeeën, leuke stranden, prachtige natuur, veel cultuurgoed, historische bezienswaardigheden, een geweldige keuken en natuurlijk het uitgaansleven van Casablanca, Tanger of Marrakech . Echte winters kent het land niet. Het land heeft een zeer lange kustlijn van 3500 kilometer dankzij de ligging aan zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan. Het land beschikt over sterk uiteenlopende landschappen, zoals kilometerslange stranden tot besneeuwde bergtoppen met skimogelijkheden en van uitgestrekte vruchtbare vlaktes tot een eindeloos lijkende avontuurlijke woestijn. Door iedereen wordt onderkend dat het toerisme in Marokko een enorm potentieel heeft. De overheid heeft begin 2002 `Vision 2010', een lange termijn visie opgesteld om het toerisme te ontwikkelen, waarmee enkele miljarden euro's gemoeid zijn. Er wordt op het moment sterk geïnvesteerd om de toekomstige toeristen stroom te kunnen opvangen. Het doel is rond 2010 een infrastructuur te realiseren voor ruim 10 miljoen toeristen. In 2025 wil men circa 30 miljoen toeristen kunnen herbergen. Dit zijn geen te ambitieuze cijfers, als men nagaat dat momenteel Spanje jaarlijks 50 a 60 miljoen toeristen trekt, terwijl Marokko gewoonweg meer potentie heeft dan Spanje.

Vooral in de vastgoedsector zijn de ontwikkelingen enorm en worden er momenteel enorme rendementen behaald. De internationale vastgoedinvesteerders zijn al sinds medio 2002 aan het investeren in Marokko. Het ene project na het andere wordt uit de grond gestampt. Diverse consortia uit alle windhoeken van de wereld zijn reeds actief in Marokko, maar wat echt opvalt is de belangstelling uit het Midden-Oosten. De grootste bouwbedrijven uit die regio, zoals Emaar, Qatari en Dubai Holding hebben samen voor enkele miljarden euro's geïnvesteerd. Hieruit blijkt ook waarom door velen Marokko aangewezen wordt to de toplanden met de snelst groeiende vastgoedmarkt ter wereld. Overal worden toeristische resorts en andere faciliteiten gebouwd, of bestaan plannen voor deze bouw. Zelfs de woestijnkust in het uiterste Zuiden van Marokko leent zich voor ontwikkeling, aangezien Spaanse projectontwikkelaars er een compleet vakantieoord gaan bouwen.

Nederlanders geloven het niet als je over meer dan 10% rendement per jaar spreekt, maar in Marokko kunt u momenteel 25% nettorendement gemakkelijk per jaar behalen op vastgoed. Aantrekkelijke grondkavels naast toeristische projecten doen ruim het dubbele per jaar! "Ik schat de situatie in als 10 jaar geleden in Turkije en acht het zelfs mogelijk, dat Marokko betere groeiprestaties gaat tonen, dan Turkije", benadrukt Abdelbasset Zaghdoud. "Het viel me toen op de Engelsen er eerst `in kuddes' hele straten en zelfs gehele resorts opkochten en toen pas de Nederlanders kwamen kijken of er nog wat te verdienen viel. Nu gebeurt in feite het zelfde in Marokko. De Engelsen, maar ook veel Fransen, Spanjaarden en vooral jetsetters uit de gehele wereld zijn helemaal verzot op Marokko en kopen of investeren daar momenteel massaal in hun `2e woning'. Steeds meer Nederlanders maken kennis met Marokko en worden betoverd door het machtig mooi land en de te behalen rendementen. Menigeen herziet drastisch zijn vooroordelen over Marokko na er te zijn geweest. "Marokko verkoopt zich zelf wel, dat is duidelijk, ik hoop alleen dat wij Marokkanen ons land iets beter kunnen representeren en deze positieve boodschap beter bij de Nederlanders kunnen brengen, waardoor er hopelijk meer Nederlanders kennis kunnen nemen van ons prachtig land. Het is denk ik ook wel goed voor ons imago hier in Nederland, wat toch niet al te best is geweest het afgelopen decennium", voegt Abdelbasset Zaghdoud er aan toe.

Waarom investeren in Marokko?

Concluderend kunnen we aangeven dat alle seinen op groen staan om in Marokko vastgoed aan te schaffen. Maar duidelijke macro-economische gegevens als de gestage groei van de Marokkaanse economie, de lage inflatie, gekoppeld aan de stimulering van het toerisme, de lage kosten van levensonderhoud en het prettige leefklimaat, zijn voor velen reeds een reden geweest om de stap te nemen tot de aankoop van tweede woning in Marokko. Daarnaast wegen voordelen als het verkrijgen van financiering in Marokko ook mee. Het aangename Middellandse zeeklimaat met gemiddeld 3000 zonne-uren en de lange zomers van maart tot oktober, die Marokko kent, dragen bij aan het rendement van een tweede woning, wat zich weerspiegelt in de goede verhuurmogelijkheden. Dit biedt voor de attente investeerders optimale mogelijkheden. De zuidkust van Spanje is immers over ontwikkeld de laatste jaren. Dezelfde zon treft u even verderop in Marokko veel goedkoper aan. Tot nu toe is het volgens velen goed om te investeren in Oost-Europa of Turkije. Dat geldt helemaal voor Marokko en is het jammer dat de Nederlanders zich (nog) niet focussen op Marokko. Het land waar West en Oost samenkomen, biedt volop kansen. Naast kansen en rendementen biedt Marokko in potentie alles aan, wat het leven aangenaam maakt. Het land komt van ver, maar raakt snel op niveau. Ook voor Nederlanders is het interessant om de investeringshorizon richting Marokko te verbreden. "Hebt u de `trein' elders, zoals in Spanje, Turkije of Dubai gemist, dan is het raadzaam om spoedig op deze te springen!", aldus Abdelbasset Zaghdoud.

http://www.promorocco.nl