Gemeente Urk

Bestuurlijk Platform Visserij verontwaardigd over actie Greenpeace

Het Bestuurlijk Platform Visserij heeft door middel van een open brief aan Greenpeace zijn verontwaardiging geuit over het storten van grote rotsblokken in zee. Deze actie van Greenpeace, met als doel het bewust hinderen van de visserij, werkt volgens het Bestuurlijk Platform Visserij contraproductief.

In de open brief geeft het Bestuurlijk Platform richting de directie van Greenpeace aan onaangenaam verrast te zijn door de eenzijdige actie van deze organisatie die gericht is tegen de visserij. Vooral het tijdstip van de Greenpeace-actie vindt het Bestuurlijk Platform Visserij onbegrijpelijk. Greenpeace zou op de hoogte moeten zijn van de ontwikkelingen binnen de visserij. De sector is juist bezig met allerlei maatregelen. Er vinden tal van innovaties plaats om te komen tot een duurzaam toekomstperspectief voor de gehele sector. Daarnaast vindt er intensief overleg plaats met organisaties als het Wereld Natuurfonds en Stichting Noordzee. Dit heeft geresulteerd in een maatschappelijk convenant dat op 5 juni jongstleden is getekend. Daarin erkent de visserijsector het belang van beschermde gebieden en de noodzaak om als sector te verduurzamen. De actie van Greenpeace staat naar de mening van het Bestuurlijk Platform Visserij in schril contrast met deze ontwikkelingen.

Het Bestuurlijk Platform Visserijgemeenten is verbaasd dat Greenpeace niet participeert in de oplossingsgerichte besprekingen en eenzijdig overgaat tot actie met als doel de visserij bewust te hinderen. Dit werkt contraproductief. Verder benadrukt het Bestuurlijk Platform Visserij dat er aan de actie grote veiligheidsrisico´s verbonden zijn voor de vissers.

Het Bestuurlijk Platform Visserij roept in de open brief Greenpeace op de actie onmiddellijk te beëindigen en de gestorte rotsblokken te verwijderen. Het Platform verwacht dat Greenpeace gebruik zal maken van democratische processen en de dialoog met de sector zal zoeken om in gezamenlijkheid te zoeken naar mogelijkheden voor de visserijsector tot een duurzaam beheer van natuur en milieu.

Het Bestuurlijk Platform Visserij vertegenwoordigt diverse gemeenten die met de Noordzee visserij te maken hebben. Deze gemeenten zijn verdeeld over zes provincies, te weten: Groningen, Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland.

Nieuws