Gemeente Zwolle

Vragen SP over Langdurigheidstoeslag

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 13-08-2008

Betreft: artikel 44 vragen SP inzake Langdurigheidstoeslag

Geacht college,

In het kader van artikel 45 van het reglement van orde voor de gemeenteraad, wil ik namens de SP vragen stellen over de wijzigingen in de langdurigheidstoeslag.

Inleiding
De langdurigheidstoeslag is een eenmalige uitkering voor wie vijf jaar heeft moeten rondkomen van een inkomen op of onder bijstandsniveau. De regering is voornemens om per 1 januari 2009 de langdurigheidstoeslag te decentraliseren. Dit betekent dat de gemeenten meer vrijheid krijgen bij de toekenning van de langdurigheidstoeslagen. De gemeente kan zelf bepalen wat langdurig is, wat een laag inkomen is en onder welke omstandigheden er sprake is van een gebrek aan arbeidsmarktperspectief. Ook mag de gemeente de hoogte van de langdurigheidstoeslag zelf gaan bepalen. Zo kan een gemeente straks ook mensen met een baan die langdurig van een minimuminkomen leven en geen uitzicht hebben op een hoger inkomen, financieel steunen. Als mensen met een bijstandsuitkering een baan vinden bestaat er de mogelijkheid om de toeslag door te betalen, waardoor de zogenoemde armoedeval, de situatie dat mensen die gaan werken er financieel op achteruit gaan, worden teruggedrongen. Tevens geeft deze nieuwe wetswijziging de mogelijkheden voor meer ruimte voor op participatie gerichte ondersteuning van huishoudens met schoolgaande kinderen. De regering beoogt hiermee gemeenten meer maatwerk te laten leveren dat nodig is en het systeem van de langdurigheidstoeslag aan te laten sluiten op het gemeentelijk re-integratiebeleid.

In het collegeakkoord 2006 - 2010 'Samen voor Zwolle' wordt gesproken over 'een versoepeling van de toepassing van de langdurigheidstoeslag'. Tot op heden moet een cliënt zelf een aanvraag indienen bij de gemeente Zwolle, omdat de gemeente de langdurigheidstoeslag niet ambtshalve mag toekennen.

Dit brengt ons bij de volgende vragen:


1. Ziet het college in de aankomende wetswijziging aanleiding om het Zwolse beleid omtrent de langdurigheidstoeslag per 1 januari 2009 te wijzigen? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
2. Is de wethouder bereid om de mogelijkheden die deze wetswijziging biedt in een duaal raadsvoorstel met de gemeenteraad te bespreken (bijvoorbeeld het verkleinen van de armoedeval/nieuwe voorzieningen voor huishoudens met schoolgaande kinderen)? Zo nee, waarom niet?
3. Kan de wethouder aangeven welke versoepeling van de toepassing van de langdurigheidstoeslag hij reeds heeft doorgevoerd/ van plan is om door te voeren? Zo ja, welke versoepelingen zijn doorgevoerd/gaan doorgevoerd worden? Zo nee, waarom niet?
4. Worden cliënten die recht hebben op de langdurigheidstoeslag door de gemeente persoonlijk geattendeerd op de mogelijkheid om deze toeslag aan te vragen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze?
5. Is de wethouder bereid om te onderzoeken welke mogelijkheden er na de wetswijziging zijn om de langdurigheidstoeslag toch ambtshalve toe te kennen? Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groet,

Namens de SP-fractie;
Tjitske Siderius

Bron: Raadsgriffie


Datum van 13-08-2008 tot 12-02-2009