Gemeente Zwolle

Vragen PBZ over Overlast van Evenementen/Festivals

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 18-08-2008

Betreft: artikel 44 vragen PBZ inzake Overlast van evenementen/festivals

Geacht College van B&W,

Er komen veel klachten binnen over met name geluidsoverlast naar aanleiding van openlucht-evenementen in Zwolle. Niet alleen omwonenden ervaren dit als overlast, maar de klanken kunnen uitwaaieren over vrijwel geheel Zwolle. Ik woon zelf in Zwolle-Noord en heb daar op kilometers afstand de geluidsoverlast kunnen ervaren van het recente Citymoves festival in park De Wezenlanden. Vervolgens lees je de volgende dag in De Stentor dat klagers hierover worden betiteld als "zeikerds". Mogen Zwolse burgers hun ergernis over verstoring van hun rust dan niet meer uiten ? Dit riekt naar intimidatie. Deze vergroving van omgangsvormen baart mij zorgen, maar dat is weer een ander onderwerp.

Bij dit soort evenementen spelen meerdere aspecten een rol. Ik noem er enkele :


1. Bij geluidsversterking dienen kennelijk meer factoren betrokken te worden dan alleen de dBA norm die ter plekke wordt gemeten. Er moet met meer criteria gerekend worden zoals b.v. windkracht, windrichting en luchtweerkaatsing. Het handhavingsbeleid dient meer flexibel te zijn. Wellicht dienen ook waarnemingen op (geruime) afstand van het festivalterrein bij de handhaving betrokken te worden.
2. Er dient bij gemeente Zwolle een éénduidig meldpunt voor klachten te komen (de politie verwijst nu door naar gemeente, de onduidelijkheid is troef) Aan de hand van klachten dient de handhavende instantie nog tijdens het festival in te kunnen grijpen. De wijze van omgaan met klachten moet teruggekoppeld worden naar de klagers.
3. Ik ben ook benieuwd of er bij het evenementenbeleid in een integrale preventieve aanpak is voorzien met betrekking tot zaken als parkeerproblemen, vervuiling van de openbare ruimte (afvalbergen) en gebruik van alcohol en drugs.

Vraag :


1. Ik wil het College vragen op korte termijn aan de Gemeenteraad een integrale beleidsnotitie "Voorkoming overlast Evenementen" voor te leggen. Bij het opstellen van de notitie wordt rekening gehouden met de gemelde klachten. In deze notitie krijgen bovengenoemde aspecten een integrale plek. Vervolgens wordt de notitie in de Raad besproken en vastgesteld.

Namens Raadsfractie Plaatselijk Belang Zwolle (PBZ)

Albert de Boer
Fractievoorzitter.

Bron: Raadsgriffie


Datum van 18-08-2008 tot 17-02-2009