Partij van de Arbeid

'Zorgen om koopkracht'


20-08-2008 09:28

De begrotingsbehandelingen van dit jaar staan voor de deur. 'Met de tegenvallende economie, de hoge olieprijzen en de stijgende inflatie is het extra noodzakelijk de beperkte middelen goed te verdelen. De koopkracht van lage en middeninkomens moet volgend jaar minimaal overeind blijven', aldus PvdA Tweede Kamerlid Paul Tang.

Tang noemt als een van de pijnpunten de wereldwijd oplopende kosten van levensonderhoud, die ook Nederland niet onberoerd laten. 'Ook wij hebben last van de sterk opgelopen olieprijzen en van de teruglopende economische groei. Dat is terug te vinden in de prijzen voor brandstof en elektriciteit, maar ook in de kosten van alledaagse zaken. Voor de PvdA is koopkracht altijd een reden tot zorg. Wij weten als geen ander dat zelfs achter een kwart procentje in koopkrachtplaatjes honderdduizenden mensen met echte geldzorgen zitten ' aldus Tang.

'De koopkracht van lage en middeninkomens moet volgend jaar minimaal overeind blijven. Daarbij kan het verstandig zijn de combinatie BTW-verhoging en WW-premieverlaging te heroverwegen. De BTW kan namelijk een spiraal van hogere prijzen en lonen teweeg brengen. Dit zal ten koste gaan van banen. Juist mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt zullen daar het eerste onder te lijden hebben', vervolgt Tang.

Op Prinsjesdag zal het kabinet haar begroting bekend maken voor 2009. Het kabinet zal tot die tijd moet puzzelen om de beperktere ruimte eerlijk te verdelen en de inflatie binnen de perken te houden.