Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister Vogelaar bezoekt Malburgen

20-08-2008

Minister Vogelaar heeft op maandag 18 augustus een bezoek gebracht aan de wijk Malburgen in Arnhem. Ze was vooral onder de indruk van alle initiatieven die vanuit de wijk zijn opgestart. Ook de samenwerking tussen de bewoners, gemeente en woningcorporaties is tegenwoordig goed.

In die samenwerking wordt gewerkt volgens de Malburgse methode. Dat betekent dat bewoners meebeslissen over wat er in de wijk gebeurt. De minister gaf aan dat zij de betrokkenheid van bewoners bij activiteiten in de wijk belangrijk vindt. In een bijeenkomst met bewoners waarbij ook minister Rouvoet (Jeugd en gezin) aanwezig was, werd gesproken over samenleven in de wijk, waaronder het project Vertrouwenspersonen huiselijk geweld Malburgen.

Geweld achter de voordeur komt veel voor. Het is voor slachtoffers niet gemakkelijk er mee naar buiten te komen. Door dit project kunnen slachtoffers van huiselijk geweld contact opnemen met iemand uit de eigen buurt.
De groep van vertrouwenspersonen bestaat uit mannen en vrouwen die voor dit werk zijn opgeleid. Ze hebben de nodige levenservaring, komen uit verschillende culturen en zijn meertalig. De vertrouwenspersonen bieden een luisterend oor en een helpende hand. Of de hulpverlening wordt ingeschakeld is een keuze van het slachtoffer zelf.

BeConnected
De bewindslieden kregen ook uitleg van een groep jongeren uit de wijk over het project BeConnected. De jongeren organiseren activiteiten in verschillende jeugdcentra in de wijk. Ze spreken zelf andere jongeren op straat aan om deel te nemen aan deze activiteiten.

Zie ook fotorappportage van het bezoek