Gemeente Dalfsen

Hoofdlijnen meerjarenprogramma duurzaamheid- en klimaatbeleid

20-08-2008

Een CO2 - neutraal Dalfsen.

Dalfsen - Een CO2 - neutraal Dalfsen. Dat is het uiteindelijke doel van het klimaatbeleid voor de komende jaren. In mei heeft de gemeenteraad van Dalfsen in een informatieve raadsbijeenkomst gesproken over duurzaamheid & klimaatbeleid. Na deze bijeenkomst is hard gewerkt aan het uitzetten van de hoofdlijnen voor het klimaatbeleid voor de komende jaren. Het college van burgemeester en wethouders van Dalfsen heeft onlangs de hoofdlijnen van het meerjarenprogramma vastgesteld.

Een CO2-neutraal Dalfsen moet worden bereikt door het inzetten op een combinatie van een aanzienlijke toename van de productie van duurzame energie en vergaande energiebesparing.

Voorbeelden van toename van de productie van duurzame energie zijn onder andere: realisatie van mestvergistinginstallaties, de inzet van gemeentelijk snoei- en plantsoenafval als biomassa en het afbouwen van het verbranden van particulier snoeihout. In samenwerking met ROVA kan een inzamelsysteem voor particulier snoeihout worden opgezet om in te zetten in een biomassacentrale. Ook het stimuleren van grootschalige inzet van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en dergelijke horen hierbij, evenals het, in de toekomst, uitbreiden van windenergie.

Vergaande maatregelen
Het College vindt het noodzakelijk om bij energiebesparing en duurzaamheid in te zetten op vergaande maatregelen. De gemeente zal zelf ook laten zien dat het haar menens is door onder meer in te zetten op duurzaam inkopen, een energiebesparingproject voor de gemeentelijke gebouwen, het uitvoeren van een `Frisse Scholen'-project, het uitvoeren van een energiebesparingonderzoek en opstellen van een energieplan openbare verlichting en het duurzaam beheren van de openbare ruimte.

Revolverend fonds
Ook wil het College de burgers en bedrijven informeren én faciliteren door onder meer het inrichten van een energieloket en het stimuleren van een straat- of wijkgerichte energiebesparingaanpak. Daarbij wordt gedacht aan het opzetten van een aantrekkelijke financieringsregeling voor burgers voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen (in de vorm van een zogeheten `Revolverend fonds'). Bij dit alles worden uiteraard ook de minima niet vergeten. Ook wordt samenwerking gezocht met de lokale bouw- en installatiebranche, omdat veel van de beoogde maatregelen door hen uitgevoerd moeten worden.

Prestatieafspraken
Verder wil de gemeente vanuit haar wettelijke taak als vergunningverlener, meer dan op dit moment, de beschikbare wettelijke mogelijkheden gebruiken bij het stellen van concrete energie-eisen in milieu- en bouwvergunningen. Tot slot zullen ook prestatieafspraken gemaakt worden met corporaties en projectontwikkelaars voor de duurzame ontwikkeling van nieuwbouw- en/of herontwikkelingslocaties. Wanneer de raad in september instemt met de door het college vastgestelde hoofdlijnen worden deze dit najaar zoveel mogelijk praktisch uitgewerkt in het meerjarenprogramma duurzaamheid & klimaatbeleid.