Gemeente Harlingen


Postbus 10000
8860 HA Harlingen
T (0517) 49 22 22
gemeentebestuur@harlingen.nl

Gemeente Harlingen presenteert globaal vlekkenplan voor gebied Westerzeedijk

In het kader van een verdere uitwerking van de Houtskoolschets is een globaal vlekkenplan opgesteld voor het gebied Westerzeedijk. De visie geeft een beeld van hoe het gebied in de toekomst heringericht zou kunnen worden. Op basis van het historische kader gaat de visie uit van het terugbrengen van meer water in het gebied. Het waterrijke karakter moet de identiteit van het gebied worden en is de rode draad.

Vanuit het noorden gezien geeft de visie ideeën voor o.a. een hotel, een Waddendoecentrum, uitbreiding Waddenhal, recreatieve woningen aan het water, een locatie voor de scouting, opwaardering van camping de Zeehoeve, een `toegangspoort' en tot slot een aantal verbindingen vanuit het gebied naar de zeedijk en het strand. In de visie worden de ideeën verbeeld middels foto's. Het betreft sfeerbeelden. In de visie wordt ook uitgegaan van het verleggen van de Westerzeedijk zelf zodat deze in de nabijheid kan aansluiten op de Steenhouwersstraat zoals opgenomen in het GVVP. De opstellers van de visie Westerzeedijk gaan er vanuit dat de Westerzeedijk vanaf de nieuwe kruising met de verlengde Achlumerdijk (ten noorden van de Zeehoeve) een meer ontsluitend karakter van het gebied krijgt en niet een doorgaande weg als verbinding tussen de binnenstad en de aansluiting met de N31 bij de Kimswerderleane.
In de tracéstudie wordt uitgegaan van een doorgaande verbinding waarbij een tweetal voorkeurstracés is opgenomen. Beide voorkeurstracés gaan uit van een vloeiende aansluiting van de Westerzeedijk op de Spoorstraat.

De visie voor de Westerzeedijk is vrij vergaand en geeft voor een groot deel een vrij reëel idee voor de herinrichting van het gebied. Wel zitten er een aantal zaken in met verdergaande consequenties welke de nodige discussie zullen opleveren. Daarbij kan gedacht worden aan het bebouwen van de sportvelden en bebouwing ter plaatse van o.a. de gebouwen van Openbare Werken. Aan de andere kant geeft de visie voldoende aanknopingspunten om te komen tot een goede ontwikkeling van het gebied waarbij met recht gesproken kan worden van een echte Poort van Harlingen.

Ook binnen de tracéstudie wordt gesproken over de Poort van Harlingen en de wens om te komen tot een opwaardering van het hele gebied.

Onlangs is er ook een idee voorbereid voor de vormgeving en inhoud van een mogelijk Waddendoecentrum. Het betreft een impressie van hoe een dergelijk complex er uit zou kunnen zien waarbij dit geprojecteerd is op het Westerzeedijkterrein. Het concept is bedoeld als praatstuk en een basis voor verdere uitwerking. Een andere vorm van het gebouw, een andere opzet of een andere locatie is echter ook goed mogelijk. De impressie moet bijdragen in de hele discussie over de uiteindelijke stedenbouwkundige opzet van het gebied.

Een vroegtijdige betrokkenheid van belanghebbenden en omwonenden is van belang. De gemeenteraad van Harlingen zal zich 20 augustus buigen over de vraag of men de gepresenteerde visies rijp genoeg vindt om de bevolking en de direct belanghebbenden te informeren over deze visies en hun mening daar over te vragen. De te ontvangen reacties kunnen input geven aan het verder vormgeven van de visie en de tracéstudie.


---

Reacties

2 reactie(s) | reageren
Geplaatst op: 18 augustus 2008 Door: Rob van der Gaag Dit zal zeker bijdragen tot een verdere positieve ontwikkeling van Harlingen. Economisch zeer van belang voor het mkb en groei. Tevens de bereikbaarheid voor de pleziervaart met betere aansluiting op de meren is een pluspunt.

Geplaatst op: 18 augustus 2008 Door: annemieke de vries Een van de mogelijke reacties: Kritisch nagaan of een waddoecentrum wel zo veel bezoekers trekt. Veel plaatsen die bezoekers hopen te trekken vestigen hun hoop op dergelijke centra, bv: Lauwersoog, Sexbierum, Texel, Petten, Castricum, alle hadden/hebben een doecentrum rond natuur in hun omgeving. Loopt het storm? Gaan mensen er speciaal naar toe? Of een toevluchtsoord bij regen? Trekt een wellnesscentrum gekoppeld aan zee en frisse lucht niet meer mensen? Van belang is in elk geval de aanwezigheid van meer activiteiten/ bezienswaardigheden in Harlingen en de regio (koppelen aan Franeker, Bolsward, Sneek, Makkum etc., bezienswaardigheden, fietsplan, wandelroutes). Exploiteer in elk geval de bunkers onder de Engelse tuin, die liggen er al.
---

Downloads

* 9a Houtskoolschets 9-1-081 (PDF - 4520.5 kb)
* DOEwad-concept LR (PDF - 1349.8 kb)

* westerzeedijk (PDF - 4873.6 kb)