Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070827600

Vragen van het lid Zijlstra (VVD) aan minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de voorrang die de Universiteit Utrecht aan allochtone studenten verleent om student-assistent te worden. (Ingezonden 19 augustus 2008)


1
Bent u bekend met het artikel "Voorrang allochtone studenten"? 1)


2
Is het waar dat allochtone studenten op de Universiteit Utrecht voorrang krijgen op autochtone studenten om student-assistent te worden? Zo ja, wat vindt u van dit beleid?


3
Is een voorkeursbehandeling van allochtone studenten in een sollicitatieprocedure niet in strijd met artikel 1 van de Grondwet?


4
Op basis van welke selectiecriteria heeft de Universiteit Utrecht onlangs vijftien allochtone student-assistenten aangenomen? Stond solliciteren naar deze vacatures ook open voor autochtone studenten?


5
Deelt u de mening dat `positieve discriminatie' van allochtone studenten oneerlijk is tegenover autochtone studenten voor wie een student-assistentschap net zo goed een stimulans kan zijn om na de studie te gaan werken in de wetenschap? Zo neen, waarom niet?


6
Erkent u dat positieve discriminatie de positie en emancipatie van allochtone studenten juist kan verzwakken, doordat deze groep nu als een B-categorie wordt neergezet die de baan niet zou kunnen krijgen zonder voorkeursbehandeling?


7
Bent u bereid de Universiteit Utrecht aan te spreken op haar voorkeursbeleid en te verzoeken allochtone studenten niet langer te bevoordelen ten koste van autochtone studenten? Zo neen, waarom niet?

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Bosma (PVV), ingezonden 14 augustus 2008 (vraagnummer 2070827430)


1) De Telegraaf, 13 augustus 2008,
http://www.telegraaf.nl/binnenland/1677385/__Voorrang_allochtone_studenten__.html?view =print