Nederlandse Taalunie

De Boekenzoeker helpt jonge mensen aan het juiste boek

Het boekenaanbod voor jonge lezers is bijzonder groot, kiezen is niet altijd makkelijk. De Boekenzoeker helpt jonge mensen een boek te vinden dat bij hen past. Zopas werd de site vervolledigd en nu kunnen jongeren van 8 tot 18 er terecht voor leestips.

De Boekenzoeker is een online zoekmachine die jonge lezers persoonlijk leesadvies biedt op basis van hun interesse, hobby of stemming. Per leeftijdscategorie (8 tot 12, 12 tot 15, 15 tot 18 jaar) levert de Boekenzoeker honderden boekentips. Dat aantal groeit wekelijks. Een redactie van specialisten (bibliotheekmedewerkers, leraren en recensenten) volgt het volledige boekenaanbod voor jongeren op de voet. Van de interessantste boeken neemt de redactie een leestip op in de Boekenzoeker. Ook bezoekers kunnen een score geven aan boeken, een boekrecensie schrijven en leestips doorsturen naar vrienden en vriendinnen.

De Boekenzoeker begon in 2002 als een intelligente zoekmachine voor
15- tot 18-jarigen. Die hield rekening met de voorkeur van de bezoeker die zich had aangemeld. Twee jaar later werd het deel voor 8- tot
12-jarigen toegevoegd. Met de middengroep erbij is de site nu compleet. De initiatiefnemers willen jongeren verleiden tot lezen en hen nieuwe boeken laten ontdekken, met aandacht voor alle genres. Zowel klassiekers, recente titels, poëziebundels, non-fictie, jeugdboeken als volwassenenliteratuur komen aan bod.

De Boekenzoeker spreekt lezers rechtstreeks aan en biedt nuttige leestips op maat. Dat maakt het een uniek, doeltreffend en praktisch instrument voor leesbevordering. De Boekenzoeker is een project van de Nederlandse Taalunie, Stichting Lezen Nederland, Stichting Lezen Vlaanderen en de Nederlandse Vereniging voor Openbare Bibliotheken. Het adres van de Boekenzoeker: www.boekenzoeker.org

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van de Nederlandse taal en letteren en het onderwijs in en van het Nederlands. De Taalunie ziet het als haar opdracht om ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal op een doeltreffende manier kunnen gebruiken. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunieversum.org.

Meer informatie
Indien u meer informatie wenst, kunt contact opnemen met Martijn Nicolaas op het Algemeen Secretariaat van de Nederlandse Taalunie, telefoon +31 70 3469548 of info@taalunie.org. Banners en logo's van de Boekenzoeker vindt u op www.boekenzoeker.org/pers.