Gemeente Leeuwarderadeel


Leerlingen De Jint in Stiens ontvangen als eersten.

20-08-2008 10:21

De leerlingen van de groepen 5 en 6 van de basisschool de Jint in Stiens hadden de primeur.

Zij kregen uit handen van burgemeester Ter Keurs van de gemeente Leeuwarderadeel dinsdagmiddag als eerste leerlingen van de Friese basisscholen een speciaal lespakket overhandigd over de ambulancezorg in Friesland. De burgemeester werd daarvoor samen met regiomanager Arno Overduin van de ambulancedienst speciaal aangevoerd per ambulance van de RAV Fryslân. En over belangstelling hadden ze op het schoolplein niet te klagen. Want een ambulance, met een burgemeester er in, komt niet iedere dag op school.

Met de lesbrief wil de Regionale Ambulancevoorziening Fryslân de kennis van basisschoolleerlingen over de ambulance en de ambulancezorg vergroten. Ook wordt aandacht besteed aan het bellen van het alarmnummer 112 en wat er dan gebeurt.
De RAV Fryslân constateert in de dagelijkse praktijk dat veel mensen niet weten hoe de ambulancezorg precies werkt, hoe het gaat wanneer mensen het alarmnummer 112 bellen en waarom een ambulance bijvoorbeeld niet direct met het gas op de plank er vandoor gaat nadat een patiënt is ingeladen. In de lesbrief wordt verder onder andere uitgelegd wat je moet doen wanneer er een ambulance met zwaailicht en sirene nadert. Het overdragen van deze kennis kan het best gebeuren al op de basisscholen, zo is vastgesteld. Daarom is vanuit de overkoepelende organisatie Ambulancezorg Nederland speciaal voor de groepen 5 en 6 een lespakket ontwikkeld over de ambulance en de ambulancezorg.

Eén van de doelstellingen van de RAV Fryslân is om via de lesbrief en via de lessen op school ook de zorg voor elkaar onder de aandacht te brengen. De ambulance is belangrijk dat die er snel is, maar minstens zo belangrijk is dat mensen, ook jongeren, weten wat ze moeten doen wanneer in hun omgeving iemand onwel wordt of een ongeluk krijgt. Dat gaat van weten wat je moet vertellen wanneer je het alarmnummer 112 belt tot basale reanimatie waarmee iemand het leven kan worden gered.

Burgemeester ter Keurs van Leeuwarderadeel juicht het initiatief vanuit de ambulancezorg van harte toe. Ook hij benadrukte bij de aanbieding nog eens hoe belangrijk het is dat er niet alleen een zeer goede ambulancezorg is, ook juist in een plattelandsgemeente als Leeuwarderadeel. Volgens hem is het echter ook van het grootste belang dat iedereen weet wat hij of zij moet doen tussen het moment van het pakken van de telefoon en het arriveren van de ambulance. Of in het verkeer wanneer een ambulance met spoed aan komt rijden. Na de officiële overhandiging van de eerste lespakketten in Stiens, is de RAV Fryslân begonnen met het verdelen van lespakketten over alle Friese basisscholen.

---