VVD


20-8-2008

Harde aanpak Rusland door NAVO nog maar het begin

De periode van Gure Vrede is aangebroken.

VVD-woordvoerder Hans van Baalen vindt het een grote stap voorwaarts dat de NAVO de relaties met Rusland bevriest totdat Rusland zich volgens de afspraken uit Georgië heeft teruggetrokken. De NAVO-Rusland-Raad komt tot dat moment dan ook niet meer bijeen.

Militaire agressie mag niet worden beloond. Het heeft lang geduurd, maar er is nu het begin van een NAVO-positie. Van Baalen ondersteunt het aanhalen van de banden met Georgië via een NAVO-Georgië-Raad. De NAVO en de Europese Unie dienen Georgië bij te staan bij de wederopbouw van haar militaire (NAVO) en civiele infrastructuur en economie (EU). Rusland heeft geen legitieme belangen in Georgië. Er bestaan geen "nabij buitenland". De Baltische landen en Polen en andere Oost-Europese landen zijn dankzij NAVO-lidmaatschap veilig.

Premier Poetin bewijst dat hij en niet president Medvedev de macht in het Kremlin in handen heeft. Het wordt volgens Van Baalen geen nieuwe Koude Oorlog, maar wel een Gure Vrede. De Europese Unie moet in haar defensie investeren, in de eerste plaats binnen de NAVO, en zich minder afhankelijk maken van haar energievoorziening uit het Midden-Oosten, Iran en Rusland. Dat betekent dus het investeren in kernenergie en energiediversificatie.

Wie vreest voor Westerse handelsbelangen moet zich realiseren dat ook Rusland direct belang heeft bij een vrije handel met Europa en de VS, dat zelfs ten tijde van de Koude Oorlog intensieve handelsrelaties tussen de Sovjet-Unie en het Westen bestonden en dat duidelijke politieke en defensiemaatregelen van NAVO en EU sancties op handelsgebied, cultuur en sport juist voorkomen.

Voor meer informatie www.hansvanbaalen.nl

20 augustus 2008