Ministerie van Buitenlandse Zaken

NAVO-ministers willen snelle uitvoering bestand Georgië

20 aug 2008 | Het conflict tussen Rusland en Georgië moet wordt opgelost op een manier die de soevereiniteit en territoriale integriteit van Georgië respecteert. Dat verklaarden de ministers van Buitenlandse zaken van de NAVO-lidstaten in Brussel.

"De wapenstilstand die door bemiddeling van de Europese Unie en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa tot stand is gekomen, is een belangrijke eerste stap," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) na afloop van de bijeenkomst. "Het gaat er nu om dat het bestand ook echt wordt uitgevoerd."

Dat betekent dat de troepen zich terugtrekken naar hun posities vóór het begin van het conflict, dat internationale waarnemers toegang krijgen tot het gebied, en slachtoffers van het geweld kunnen rekenen op humanitaire hulp.

Verhagen verklaarde dat het buitensporige militaire optreden van Rusland consequenties zal hebben voor de relaties met de NAVO. "Hoe zich die ontwikkelt, zal afhangen van de opstelling en de daden van Rusland." Nederland en de overige NAVO-bondgenoten houden de mogelijkheid voor een dialoog met Rusland in de toekomst open.

De NAVO besloot samen met Georgië een commissie in te stellen die schade gaat opnemen die door het geweld is veroorzaakt, en hulp zal geven bij de wederopbouw van de infrastructuur.

Eerder dit jaar stelden de regeringsleiders van de NAVO-landen vast dat Georgië nog niet klaar is voor het membership action plan, een belangrijke stap op weg naar het lidmaatschap van het bondgenootschap. Zoals toen overeengekomen zullen de NAVO-lidstaten in december de betrekkingen met Georgië opnieuw bekijken.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Navo logo
Zie ook

* Dossier NAVO

Gerelateerde informatie

* Nieuwsbericht: Nederland geeft noodhulp aan Georgie
* Nieuwsbericht: Alle reizen Georgie ontraden