De Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool verwelkomt nieuwe lector Human Resources Management

Per 1 september 2008 start dr. Ton Korver als nieuwe lector Human Resources Management aan De Haagse Hogeschool. Hij volgt Sylvia van de Bunt-Kokhuis op.

Regel je instroom door je uitstroom Ton Korver wil met zijn aanstelling meer aandacht besteden aan het uitstroombeleid van organisaties. âIn tal van organisaties wordt veel tijd, geld en expertise besteed aan in- en doorstroom van medewerkers. Maar voor de uitstroom geldt dat niet. Voor zover er al uitstroombeleid bestaat, komt dat neer op het op een nette manier afscheid van elkaar nemen als het tegen blijkt te vallen. Dat is om minstens twee redenen zonde. In de eerste plaats is het onlogisch om te verwachten dat een goede in- en doorstroom het zonder een goede uitstroom kunnen stellen. Regel je instroom door je uitstroom, dat is het devies. In de tweede plaats is het moment van afscheid nemen nu â als we op elkaar zijn uitgekeken â te laat. Op de arbeidsmarkt word je steeds vroeger oud en oud is âte laatâ. Employability en het beleid erop zouden dat moeten tegengaan.â

De HRM professional moet meer buiten gaan spelen âAls werkzekerheid de opvolger moet worden van de baanzekerheid zoals we die lange tijd hebben gekend, dan mogen we niet pas met de werkzekerheid beginnen als de baan ophoudt. Uitstroom en uitstroombeleid zijn onmisbare facetten van employability, maar we zien van dat eenvoudige inzicht in de praktijk nog veel te weinig terug. We moeten, juist ook als het totale aanbod nog amper zal toenemen en misschien wel gaat dalen, beter gebruik maken van het beschikbare aanbod. Dat houdt in dat we het ons niet langer kunnen permitteren om het uitstroombeleid te verwaarlozen. De HRM professional moet meer buiten gaan spelen, de regio opzoeken bijvoorbeeld, want in de toekomst zal tussen goed HRM beleid en goed arbeidsmarktbeleid steeds minder licht zitten.â

De traditionele A-4 van de arbeid Korver is sinds 1 november 2005 als senior researcher en consultant verbonden aan de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA) bij het departement Bedrijf en Arbeidsmarkt. Daarvoor was hij achtereenvolgens werkzaam bij de Universiteiten van Amsterdam (Sociologie van Arbeid en Organisatie) en Tilburg (Personeelwetenschappen), bij het SISWO/Instituut voor Maatschappijwetenschappen en bij TNO Kwaliteit van Leven/Arbeid. Hij vervulde gastdocentschappen aan de Universiteiten van Oregon (Comparative Industrial Relations) en van Kreta (European Employment Strategy).

Zijn interessegebied bestrijkt de traditionele âA-4â van de arbeid: arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en arbeidsverhoudingen, in het bijzonder vanuit de optiek van de levensloop en levenslooptransities. Zijn huidige onderzoeksinspanningen zijn gericht op ouderen en arbeid, zelfstandigen zonder personeel, âwerken op afstandâ, en (interne en externe) mobiliteit. Hij publiceerde op dit gebied een aantal boeken en een groot aantal artikelen. Hij is lid van de redactieraad van het Tijdschrift voor Arbeidsvraagstukken en redacteur van Filosofie in Bedrijf www.filosofieinbedrijf.nl.

Clicky