Bredeschool.nl

MFA populair platteland

woensdag 20 augustus 2008

Multifunctionele accommodaties winnen terrein in de kleine dorpen buiten de randstad. Doordat banken, bibliotheken en de huisarts steeds vaker wegtrekken, zijn sociale initiatieven populair geworden.

Kulturhus Rabo de CoCeR in Rossum

Het platteland heeft te maken met het wegtrekken van voorzieningen en dat biedt kansen voor maatschappelijk betrokken ondernemers. Kitty van den Hoek van MOVISIE zegt hierover op de website Zorg & Welzijn: `Maatschappelijk betrokken ondernemers kunnen hierbij een rol spelen. Op het platteland zijn geen bedrijven als Shell die kunnen investeren in projecten. Het zijn vooral de kleine en middelgrote ondernemers die meer kunnen doen dan alleen sponsoring.'

Het gaat dan vooral om meedenken over herbestemming van leegstaande gebouwen of het combineren van voorzieningen op het gebied van onderwijs, wonen, welzijn en zorg onder een dak. Resultaten zijn er al volop. In het oosten en midden van het land rukt het Kulturhus op waar binnen kleine dorpen diverse voorzieningen zijn gecombineerd in een gemeenschapshuis. Brede school en bibliotheek zijn hier ondergebracht, maar ook de welzijnsorganisatie en de huisarts.

Door het wegtrekken van jonge mensen uit de dorpen, komen veel voorzieningen in de knel. Geen probleem voor mensen met eigen vervoer, maar ouderen zijn hiervan de dupe. Het is dus belangrijk dat jonge mensen met hun kennis en talenten terugkeren naar hun geboortestreek om het platteland een impuls te geven.
MOVISIE, centrum voor kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling, speelt in op deze ontwikkelingen met de Kennisdag Sociaal Vitaal Platteland op 16 september. Tijdens de bijeenkomst kunnen deelnemers meer leren over sociale initiatieven op het platteland.

Meer informatie op www.kulturhus.nl of www.movisie.nl